Geleneksel kuyumculuk üretim tekniklerinin 3 boyutlu modelleme ve uygulamaları
3D modeling and applications of traditional jewelery production techniques
- Tez No: 982633
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERAL BÜYÜKYAZICI
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli modelleme, Türk el sanatları, Üç boyutlu modelleme, Computer aided modelling, Turkish handcrafts, Three dimensional modelling
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı doğrultusunda sınırlılıklar içerisinde yer alan geleneksel kuyumculuk üretim tekniklerinden kalem işi, delik işi (ajur) ve telkâri tekniklerinin üç boyutlu modelleme yöntemleriyle yeniden üretilmesi incelenmiştir. Bu tekniklerin hem geleneksel yöntemleri hem de çağdaş üç boyutlu dijital modelleme teknikleriyle üretimi gerçekleştirilmiştir. İncelenen tekniklerin geleneksel uygulama süreçleri, kullanılan malzemeler, aşamalar ve üretim süreçleri atölye çalışmalarıyla desteklenerek eserler üretilmiştir. Bu tekniklerin üç boyutlu dijital modelleme yazılımları aracılığıyla nasıl yeniden yorumlanabileceği ve üretilebileceği araştırılmıştır. Araştırmada geleneksel yöntemlerle usta ve firmalar tarafından üretilmiş birçok takı arasından seçilen 15 adet takı için eser formu düzenlenmiştir. Çalışmada 18 adet eser üretilmiş, üç boyutlu modelleme kullanılarak 15 adet eserin tasarımı yapılmış, üretimi geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmayla geleneksel kuyumculuk tekniklerinin dijital çağda yeniden üretilebilirliğini, günümüz tasarım pratikleriyle bütünleştirilmesini ve kültürel mirasın korunması açısından önemli bir katkı sunması amaçlanmaktadır. Ayrıca, dijital tasarım yöntemlerinin, geleneksel zanaat becerileriyle nasıl bütünleştirilebileceğine yönelik uygulamalı örnekler sunularak alana yeni bir bakış açısı kazandırılmaktadır. Kalem işi, ajur ve telkâri tekniklerinin hem el işçiliğiyle hem de dijital yöntemlerle üretilmiş örneklerini karşılaştırmalı biçimde değerlendirerek, bu iki yaklaşım arasında bir köprü kurmak hedeflenmektedir. Bulgular sonucunda üç boyutlu modelleme için ajur ve kalem işi tekniğinin daha uygun olduğu, telkâri tekniğinin karmaşık yapısı nedeniyle yüksek bilgisayar donanım kaynağı gerektirdiği saptanmıştır. Bu çalışma hem akademik alanda hem de sektörel açıdan takı tasarımı uygulamalarında yeterli çalışma olmaması sebebiyle önemli bir kaynak ihtiyacını karşılayacak niteliktedir. Elde edilen bulgular ve ustalar ile yapılan sözlü görüşmeler sonucunda bu araştırma dijitalleşmenin kişiye özel tasarım taleplerine hızlı yanıt verme yeteneği ve görselleştirme avantajları sunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research, within the limitations of its scope, examines the reproduction of traditional jewelry production techniques such as graving (kalem işi), sawing (ajur), and filigree (telkâri) using three-dimensional modeling methods. The production of these techniques was carried out using both traditional methods and contemporary three-dimensional digital modeling techniques. The traditional application processes, materials used, stages, and production processes of the examined techniques were supported by workshop activities to produce the pieces. The research investigated how these techniques could be reinterpreted and produced through three-dimensional digital modeling software. In the study, the form of 15 pieces of jewelry was designed from among many pieces produced by master craftsmen and companies using traditional methods. Eighteen pieces were produced in total; 15 of these were designed using three-dimensional modeling, while their production was carried out using traditional methods. This study aims to demonstrate the reproducibility of traditional jewelry techniques in the digital age, their integration with contemporary design practices, and to make a significant contribution to the preservation of cultural heritage. Furthermore, it provides a new perspective on the field by presenting applied examples of how digital design methods can be integrated with traditional craft skills. This study aims to bridge the gap between hand-crafted and digitally produced examples of graving, sawing and filigree techniques. The findings indicate that sawing and graving techniques are more suitable for three-dimensional modeling while filigree requires high computer hardware resources due to its complex structure. This study is significant because there is a lack of sufficient research in both academic and industry-specific jewelry design applications. Based on the findings and interviews with master craftsmen, this research demonstrates that digitalization offers advantages in terms of rapid response to personalized design demands and visualization capabilities.