Ortaöğretim ve lise öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeyleri ile sosyal medya bağımlılıklarının belirlenmesi
Determination of physical activity levels and social media addictions of secondary and high school students
- Tez No: 982662
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÖKTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sağlık Eğitimi, Sports, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, lise öğrencileri, ortaöğretim öğrencileri, sosyal medya bağımlılığı, Spor eğitimi, High school students, physical activity, secondary school students, social media addiction, Sport education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaöğretim ve lise öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeyleri ile sosyal medya bağımlılıklarının arasındaki ilişkiyi incelemek ve çeşitli değişkenler arasından karşılaştırmaktır. Bu araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel tarama modeli ile desenlenmiştir. Araştırmada, katılımcıların fiziksel aktivite düzeyleri ile sosyal medya bağımlılığı arasındaki ilişki incelemek üzere 490 öğrenci oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (Kısa Form) ile Bergen Sosyal Medya Ölçeği kullanılmıştır. Normal dağılan verilerin istatistiksel çözümlemelerinde bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans (ANOVA) ve Pearson korelasyon analizleri kullanılmıştır. Ayrıca sosyal medya bağımlılığı ölçeğine ilişkin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı ise ,724 olarak hesaplanmıştır. Fiziksel aktivite anketi ile demografik değişkenler arasında yapılan karşılaştırmaya göre; eğitim durumu, sınıf seviyeleri, boy uzunlukları, vücut ağırlıkları, değişkenleri arasında anlamlı fark tespit edilmezken, yaş değişkeni ile arasında anlamlı fark tespit edilmiştir. Bergen sosyal medya ölçeği ve demografik değişkenler arasında yapılan karşılaştırmaya göre; cinsiyet, boy uzunluğu, vücut ağırlığı değişkenleri arasında anlamlı fark tespit edilmezken, eğitim durumu, sınıf seviyesi ve yaş değişkenleri arasında anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir. Fiziksel Aktivite ve Sosyal Medya Bağımlılığı arasında ilişki ise incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilememiştir. Sonuç olarak, fiziksel aktivite ve sosyal medya bağımlılığı arasındaki ilişki incelendiğinde, iki değişken arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bu sonuç, sosyal medya kullanımının öğrencilerin fiziksel aktivite düzeylerini doğrudan etkilemediğini; ancak diğer bireysel ve çevresel etkenlerin de dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the physical activity levels and social media addictions of secondary and high school students and to compare them based on various variables. This research was designed using the relational survey model, one of the quantitative research methods. A total of 490 students participated in the study to examine the relationship between physical activity levels and social media addiction. The International Physical Activity Questionnaire (Short Form) and the Bergen Social Media Addiction Scale were used to collect data. For the statistical analysis of normally distributed data, independent samples t-test, one-way ANOVA, and Pearson correlation analysis were applied. In addition, the Cronbach's Alpha reliability coefficient of the social media addiction scale was calculated as.724. According to the comparison between the physical activity questionnaire and demographic variables, no significant difference was found in terms of educational status, grade level, height, and body weight, while a significant difference was found with age. In the comparison between the Bergen Social Media Addiction Scale and demographic variables, no significant difference was found in terms of gender, height, and body weight, whereas significant differences were found in educational status, grade level, and age. When the relationship between physical activity and social media addiction was examined, no statistically significant difference was found. As a result, when the relationship between physical activity and social media addiction was examined, no significant relationship was found between the two variables. This finding suggests that social media use does not directly affect students' physical activity levels; however, other individual and environmental factors should also be taken into consideration.