Fizyoterapi ve rehabilitasyon eğitiminde dijitalleşme: RenPy tabanlı etkileşimli öğrenme deneyimi
Digitalization in physiotherapy and rehabilitation education: RenPy based interactive learning experience
  1. Tez No: 982663
  2. Yazar: AHMET KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR CAVLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel yük teorisi, Dijital eğitim, Fizyoterapi, Hibrit öğrenme, Cognitive load theory, Digital education, Physiotherapy, Hybrid learning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Dijital teknolojilerin sağlık profesyonelleri eğitiminde giderek daha fazla önem kazanmasıyla birlikte, özellikle elektroterapi gibi teknik içeriği yoğun derslerde etkileşimli öğrenme araçlarına duyulan ihtiyaç artmıştır. Bu çalışmanın amacı, Ren'Py tabanlı etkileşimli öğrenme materyallerinin fizyoterapi lisans öğrencilerinin öğrenme süreçleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, üç kollu, tek kör, randomize kontrollü bir çalışma olarak yürütülmüştür. Elektroterapi dersini daha önce almamış toplam 80 ikinci sınıf öğrencisi rastgele olarak üç gruba atanmıştır: Geleneksel Eğitim (GE) Grubu (n=23), Dijital Eğitim (DE) Grubu (n=29) ve Geleneksel ve Dijital Eğitim (GvDE) Grubu (n=28). Tüm gruplar teorik ve pratik eğitim aldıktan sonra teori ve uygulama sınavlarına tabi tutulmuştur. Geleneksel eğitim yaklaşık 3 saat, dijital modül ise ortalama 45 dakikada tamamlanmıştır. Ayrıca Bilişsel Yük Ölçeği, Fizyoterapi Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği (FMYTÖ) ve Öğretim Materyali Motivasyon Ölçeği (ÖMMÖ) kullanılmıştır. Sonuçlara göre teorik sınav puanları gruplar arasında benzer bulunmuştur (p=0.616). Pratik sınavlarda ise GE ve GvDE gruplarında, DE grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek performans göstermiştir (sırasıyla p=0,007; p=0,002). GvDE grubunun ÖMMÖ puanları GE grubuna göre daha yüksek bulunurken (p=0,022), bilişsel yük GE grubunda GvDE ve DE gruplarına göre anlamlı olarak daha fazlaydı (sırasıyla, p=0,020, p=0,016). Bulgular, dijital araçların tek başına yeterli olmadığını ancak hibrit modellerin motivasyonu artırarak pratik becerileri destekleyebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Advances in health professions education increasingly emphasize the integration of digital technologies to enhance student engagement and support diverse learning needs. In technically complex subjects such as electrotherapy, conventional instruction alone may be insufficient to promote active learning and retention. The purpose of this study was to examine the effects of Ren'Py-based interactive learning materials on the learning processes of undergraduate physiotherapy students. The research was conducted as a three-arm, single-blind, randomized controlled trial. A total of 80 second-year students who had not previously taken an electrotherapy course were randomly assigned to three groups: Conventional Education (CE) Group (n=23), Digital Education (DE) Group (n=29), and Conventional and Digital Education (GvDE) Group (n=28). All groups received theoretical and practical training followed by theory and practical exams. The conventional training took approximately 3 hours, while the digital module took an average of 45 minutes to complete. Additionally, the Cognitive Load Scale, Attitude Towards the Physiotherapy Profession Scale (ATMS), and Instructional Material Motivation Scale (IMMS) were used. Results showed that theoretical exam scores were similar across groups (p=0.616). In practical exams, the GE and GvDE groups performed significantly better than the DE group (p=0.007 and p=0.002, respectively). The GvDE group had higher MCQ scores than the GE group (p=0.022), and cognitive load was significantly higher in the GE group than in the GvDE and DE groups (p=0.020 and p=0.016, respectively). Findings suggest that digital tools alone are not sufficient, but hybrid models can support practical skills by increasing motivation.