Konya ili büyükşehir caddesinde yağmur hasadı uygulaması
Rain harvesting application on Büyükşehir avenue in Konya
- Tez No: 982673
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ONÜÇYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yağmur Hasadı, Sünger Şehir, Gri Su, Konya Büyükşehir Caddesi, Rain Harvest, Sponge City, Grey Water, Konya Metropolitan Street
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
Özet
Bilindiği üzere aşırı ve ani yağışlar dünyamızın bazı noktalarında özellikle yerleşim alanlarında su baskınlarına sebep olmakta, ciddi sıkıntılar meydana getirmekte, altyapı hatlarını büyük oranda zarara uğratmakta kısmen çalışamaz hale getirmektedir. Yerleşim yerlerinde görülen kısa süreli şiddetli yağışlar, yanlış planlama, yetersiz altyapı, yeşil alan eksikliği ve betonlaşma gibi sorunlar sebebiyle zeminin sızma kapasitesinde görülen azalma sonucunda su baskınlarına sebep olmaktadır. Yağış sırasında akışa geçmesi muhtemel su önceden belirlenen yeşil alanlarda tutularak, yapay gölet gibi bazı alanlara yönlendirilerek, depolanarak yeraltına sızması zamana yayılarak sızma miktarının artırılması işlemleri Yağmur Hasadı olarak adlandırılmaktadır. İlk olarak Çin Halk Cumhuriyeti'nde uygulamaya konulan yağmur hasadı projelerinde günümüz itibariyle önemli aşamalar kaydedilmiştir. Bu sayede depolanan suların tekrar kullanılması ile iklim değişikliği ve su kıtlığının yaşandığı dünyamızda önemli kazanımlar elde edilmekte ve yeraltı sularının zenginleşmesine ciddi katkılar sağlanmaktadır. Yağmur sularının yüzey akışına geçmesini engelleyen sistemlere sahip şehirler, sünger şehir olarak adlandırılmaktadır. Bu yaklaşımda, yağmur sularının toprak tarafından emilmesi ve tekrar kullanılmak üzere depolanması esas alınmaktadır. Sünger şehirler yağmur sularını emen geçirimli yüzeylere sahiptirler. Bu sayede yeşil alan sulamalarında kullanılacak su ile hayvanların su ihtiyacının bir kısmı hasat edilen bu yağmur sularından karşılanabilmektedir. Böylelikle su baskınlarının yol açacağı can ve mal kayıplarının da büyük ölçüde önüne geçilebilmektedir. Bu çalışmada; yağmur hasadı ile ilgili olarak Yağmursuyu Toplama, Depolama ve Deşarj Sistemleri Hakkında Yönetmelik ve Ekleri esas alınacaktır. Yağmur hasadı uygulamalarının geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla, Konya İli Selçuklu İlçesi Yazır Mahallesi Büyükşehir Caddesi'nde bulunan kanalizasyon ve yağmur suyu (birleşik sistem) hattı göz önüne alınarak su baskınlarını önleyici yağmur suyu hasadı çalışması yapılacaktır. Bu amaçla belirlenen bölgede ayrık sisteme uygun yağmur suyu şebekesi, bölgedeki park alanlarının su depolamaya uygun kotta planlaması ve belirlenen yerlerde yeraltı depolaması yapılması planlanacaktır. Ayrıca hasadı yapılan yağmur suyunun ihtiyaç olan noktalarda kullanılmasının sağlanması amacıyla çeşitli önerilerde bulunulacaktır. Bu tesislerin yapımının gerçekleşmesi durumunda Büyükşehir Caddesi'ne çalışma bölgesinden yağmur suyu iletimi en aza indirgenerek caddede sel oluşumu önlenecektir.
Özet (Çeviri)
As is well known, excessive and sudden rainfall causes flooding, especially in urban areas, leading to serious problems, significantly damaging infrastructure, and rendering it partially inoperable. In urban areas, short-term intense rainfall, due to issues such as improper planning, insufficient infrastructure, lack of green spaces, and overbuilding, results in a decrease in the soil's infiltration capacity, leading to flooding. During rainfall, water that is likely to flow off the surface can be collected in designated green spaces, directed towards artificial ponds, stored, and allowed to infiltrate the ground over time. This process is referred to as Rainwater Harvesting. Initially implemented in the People's Republic of China, significant progress has been made in rainwater harvesting projects globally. By reusing stored rainwater, significant gains have been achieved, particularly in addressing climate change and water scarcity, while also contributing to the enrichment of groundwater resources. Cities with systems that prevent rainwater from flowing off the surface are referred to as sponge cities. This approach emphasizes the absorption of rainwater by the soil and its storage for later use. Sponge cities feature permeable surfaces that absorb rainwater. As a result, harvested rainwater can be used for green space irrigation and partly to meet the water needs of animals. In this way, the risk of loss of life and property due to floods can be significantly reduced. This study will focus on rainwater harvesting, based on the Regulation on Rainwater Collection, Storage, and Discharge Systems and its annexes. In order to contribute to the development of rainwater harvesting applications, a study will be conducted to prevent flooding in the Yazır Neighborhood, located on Büyükşehir Avenue in the Selçuklu District of Konya. The current combined sewage and stormwater system in the area will be considered as a reference. For this purpose, a stormwater network suitable for a separate system will be planned, including stormwater storage areas at appropriate levels within local parks, as well as underground storage in designated locations. Additionally, recommendations will be made for the efficient use of harvested rainwater at areas where needed. In the event that these facilities are constructed, the transmission of rainwater from the study area to Büyükşehir Avenue will be minimized, thereby preventing the formation of floods on the avenue.