The role of interpersonal problems in the relationship between adult ADHD and depression symptoms
Erişkin DEHB ve depresyon belirtileri arasındaki ilişkide kişilerarası problemlerin rolü
- Tez No: 982690
- Danışmanlar: DOÇ. MİRAY AKYUNUS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beck Depresyon Ölçeği, Genç yetişkinler, Hiperaktiviteli dikkat eksikliği bozukluğu, Psikolojik problemler, İnsan ilişkileri, Bech depression scala, Young adult, Attention deficit disorder with hyperactivity, Human relations
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, erişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite (DEHB) belirtileri ile depresyon belirtileri arasındaki ilişkiyi ve kişilerarası problemlerin bu ilişkideki olası aracı rolünü incelemektir. 638 katılımcının yer aldığı çalışmada katılımcıların yaş aralığı 18-75 olup, 524 kadın ve 114 erkek katılımcıdan oluşmuştur. Araştırmanın ölçüm araçları olarak, Sosyo-Demografik form, Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Kendi Bildirim Ölçeği, Beck Depresyon Envanteri, Kişilerarası Problemler Envanteri kullanılmıştır. Araştırma bulguları DEHB ve depresyon belirtileri ile kişilerarası problemler arasında pozitif ilişkilerin varlığının yanı sıra soğukluk (coldness), özvericilik (self-sacrificing) ve sosyal kaçınma (social avoidance) alt boyutlarının dikkat eksikliği belirtileri ile depresyon belirtileri arasındaki ilişkide aracı rolünü ortaya koymuştur. Araştırma bulguları, kişilerarası kuram ve klinik doğurguları çerçevesinde tartışılmıştır. Mevcut bulgular, gelecekteki araştırmalarda kişilerarası süreçlerin dikkate alınmasının önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between adult attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) and depressive symptoms, and to investigate the mediating role of interpersonal problems in this relationship. The study included 638 participants (524 females and 114 males) aged between 18 and 75 years. Data were collected using a sociodemographic form, the Adult ADHD Self-Report Scale, the Beck Depression Inventory, and the Inventory of Interpersonal Problems-Short Form. The results revealed positive associations among ADHD symptoms, depressive symptoms, and interpersonal problems. Furthermore, cold-distant, self-sacrificing, and social avoidance problems were found to significantly mediate the relationship between ADHD and depressive symptoms. The findings were discussed in the context of the current literature and their clinical implications. Overall, the results highlight the importance of understanding interpersonal processes in the ADHD–depression association.