Ortognatik cerrahi hastalarında maksilla mandibula hareketlerine göre preoperatif ve postoperatif konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile kondil konumunun değerlendirilmesi
Evaluation of condylar position according to maxillary–mandibular movements in orthognathic surgery patients using preoperative and postoperative cone-beam computed tomography
- Tez No: 982714
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ERTAŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ortognatik cerrahi, Kondil pozisyonu, Sınıf II, Sınıf III, Condylar position, Orthognathic surgery, Class II, Class III
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İsketsel sınıf II ve sınıf III deformitesi bulunan hastalarda lefort I ve/veya bilateral sagittal split ramus osteotomisi sonrasında kondil pozisyonunda meydana gelen değişimlerin cbct ile üç boyutlu incelenmesi. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya İsketsel sınıf II ve Sınıf III deformitesi olan, tek çene ve çift çene ortognatik cerrahi uygulanmış yaşları 18 ile 33 arasında değişen, 19'u erkek ve 16'sı kadın olmak üzere toplam 35 hasta dahil edildi. Hastalardan konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) kayıtları cerrahi öncesi ve cerrahiden ortalam 12 ay sonra alındı. KIBT kayıtlarının DICOM görüntüleri Dolphin Imaging Version 11.95 yazılımı (Dolphin Imaging & Management Solutions, Chatsworth, Calif) kullanılarak üç boyutlu olarak değerlendirildi. Normallik ve varsayımların homojenliği varsayımlarının karşılandığı durumlarda işlemin etkisinin belirlenmesi amacıyla öntest ve sontestler arasında grupiçi, gruplararası ve ortak etkiyi beraber ele alabilen karışık desenler için iki faktörlü ANOVA yöntemi kullanılarak istatistiksel analiz yapıldı. Bulgular: Cerrahiden sonra kondil pozisyonunda önemli bir değişiklik bulunmamıştır, ancak kondillerin aksiyal düzlemde sınıf III hastlarda sınıf II hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı miktarda içe doğru rotasyon yaptıkları görülmüştür. Kondillerin içe doğru rotasyonuna bağlı olarak aksiyal düzlemde kondiller arası açıda anlamlı bir azalma bulunmuştur. Sonuç: Bulgularımız, ortognatik cerrahi hastalarında, cerrahi sonrası kondillerin aksiyal düzlemde mediyal rotasyon eğiliminde olabileceğini ortaya koymaktadır. Bu tür bir rotasyon, kondiler rezorpsiyon, dişsel ve iskeletsel instabilite ile relaps gelişimi açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle, söz konusu rotasyonun potansiyel etkileri, ortodontik tedavi süreci ve ortognatik cerrahi planlaması öncesinde dikkatle değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Three-dimensional evaluation of condylar positional changes using following Le Fort I and/or bilateral sagittal split ramus osteotomy in patients with skeletal Class II and Class III deformities. Material and Method: A total of 35 patients (19 males and 16 females), aged between 18 and 33 years and diagnosed with skeletal Class II or Class III deformities, who underwent either single-jaw or bimaxillary orthognathic surgery, were included in this study. Cone-beam computed tomography (CBCT) scans were obtained preoperatively and approximately 12 months postoperatively. The DICOM images from the CBCT scans were analyzed three-dimensionally using Dolphin Imaging software, Version 11.95 (Dolphin Imaging & Management Solutions, Chatsworth, Calif). For statistical analysis, a two-way mixed-design ANOVA was conducted to assess the effect of the procedure by comparing pre- and postoperative measurements within and between groups, as well as to evaluate interaction effects, provided that the assumptions of normality and homogeneity of variances were met. Results: No significant changes were observed in condylar position following surgery; however, condyles in Class III patients exhibited a statistically significant inward rotation in the axial plane compared to those in Class II patients. This inward rotation of the condyles resulted in a significant decrease in the intercondylar angle in the axial plane. Conclusion: Our findings indicate that, in orthognathic surgery patients, the condyles may exhibit a tendency toward medial rotation in the axial plane following surgery. Such a rotational change may pose a risk for condylar resorption, as well as for dental and skeletal instability and relapse. Therefore, the potential effects of this rotation should be carefully evaluated prior to orthodontic treatment and during orthognathic surgical planning.