Türkiye'de üniversite temelli kuluçka merkezlerinin destekleri ile startupların beklentilerinin değerlendirilmesi ve bir araştırma
Evaluation of startup expectations through the supports of university-based incubation centers in Turkiye and a research
- Tez No: 982757
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM YAZICI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Üniversite temelli kuluçka merkezi, kuluçka desteği, girişimcilik ekosistemi, network, sermaye erişimi, eğitim ve mentorluk, University-based incubation center, incubation support, entrepreneurship ecosystem, network, access to capital, education and mentorship
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Strateji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de faaliyet gösteren üniversite temelli kuluçka merkezlerinin sunduğu temel desteklerin (network, sermaye erişimi, eğitim ) bu merkezlerde yer alan startupların beklentileriyle ne ölçüde örtüştüğünü değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın kuramsal temeli, girişimlerin bilgiye dayalı gelişimini açıklayan Bilgi Temelli Teori ile üniversite-sanayi-devlet iş birliğini tanımlayan Üçlü Sarmal Model üzerine inşa edilmiştir. Bu bağlamda araştırma, üniversite temelli kuluçka merkezlerinde sunulan desteklerin sadece türleri ve yapısal özellikleriyle değil, aynı zamanda bu desteklerin girişimciler tarafından nasıl deneyimlendiği ve bu deneyimlerin startup beklentileriyle ne ölçüde örtüştüğüne odaklanmaktadır. Bu doğrultuda, çalışmada nitel araştırma yaklaşımı tercih edilmiş ve Türkiye'deki yedi farklı üniversite temelli kuluçka merkezinde faaliyet gösteren toplam 13 startup kurucusu ile kuluçka merkezi yöneticileriyle yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşme soruları; network oluşturma olanakları, finansal destek mekanizmaları, eğitim hizmetlerinin niteliği ve yeterliliği ile girişimcilerin bu desteklere ilişkin memnuniyet ve beklentileri çerçevesinde yapılandırılmıştır. Elde edilen veriler, MAXQDA 2024 yazılımı ile tematik içerik analizi yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda, üniversite temelli kuluçka merkezlerinin sunduğu network olanaklarının girişimciler tarafından en değerli bulunan destek biçimi olduğu; ancak bu olanakların niteliği ve sürekliliği açısından gelişim alanları bulunduğu tespit edilmiştir. Finansal desteklerin daha çok dolaylı yollarla (yatırımcı yönlendirme, teşvik bilgilendirmesi) sağlandığı, doğrudan sermaye desteğinin ise sınırlı kaldığı görülmüştür. Eğitim hizmetinde ise katılımcıların bireysel ihtiyaçlarına göre özelleştirme eksikliği dikkat çekmiş; özellikle finansal okuryazarlık alanında daha yapılandırılmış programlara duyulan ihtiyaç vurgulanmıştır. Ayrıca katılımcılar, başarıyı çoğunlukla yatırım alma, büyüme, iş ağı oluşturma ve Teknokent'e geçiş gibi göstergelerle tanımlamış; kuluçka merkezlerinin bu süreçteki işlevselliğini bu çıktılar üzerinden değerlendirmiştir. Bu çalışma, üniversite temelli kuluçka merkezlerinin girişimcilik ekosistemindeki stratejik konumunu değerlendiren ve girişimci beklentileriyle örtüşme düzeyini analiz eden bir perspektif sunmaktadır. Bulgular, üniversite temelli kuluçka merkezlerinin sunduğu desteklerin girişimciler açısından hedef odaklı ve ihtiyaç temelli olarak yeniden yapılandırılması gerektiğini göstermekte; aynı zamanda üniversite–kuluçka merkezi–startup etkileşimini inceleyen literatüre hem teorik hem de uygulamalı katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the extent to which the basic supports (networking, access to capital, education) provided by university-based incubation centers operating in Turkey align with the expectations of the startups within these centers. The theoretical basis of the research is built upon the Knowledge-Based Theory, which explains the knowledge-driven development of enterprises, and the Triple Helix Model, which defines the university-industry-government collaboration. In this context, the research focuses not only on the types and structural characteristics of the supports provided by university-based incubation centers but also on how these supports are experienced by entrepreneurs and the extent to which these experiences meet startup expectations. In this regard, a qualitative research approach was adopted in the study, and semi-structured in-depth interviews were conducted with a total of 13 startup founders and incubation center managers operating in seven different universitybased incubation centers in Turkey. The interview questions were structured around the opportunities for networking, financial support mechanisms, the quality and adequacy of educational services, and the satisfaction and expectations of entrepreneurs regarding these supports. The data obtained were evaluated using thematic content analysis method via the MAXQDA 2024 software. As a result of the analysis, it was found that the networking opportunities provided by university-based incubation centers were considered the most valuable form of support by entrepreneurs; however, there were areas for improvement in terms of the quality and continuity of these opportunities. It was observed that financial supports were mostly provided through indirect means (such as investor referrals, incentive information), while direct capital support remained limited. In the area of educational services, the lack of customization according to individual participant needs stood out; a particular need was emphasized for more structured programs in financial literacy. Furthermore, participants mostly defined success with indicators such as securing investment, growth, building a business network, and transitioning to a Technopark, and evaluated the functionality of incubation centers based on these outcomes. This study offers a perspective that evaluates the strategic position of university-based incubation centers in the entrepreneurship ecosystem and analyzes the level of alignment with entrepreneur expectations. The findings indicate that the supports offered by university-based incubation centers should be restructured to be more goal-oriented and need-based from the entrepreneurs' point of view; at the same time, it provides both theoretical and practical contributions to the literature examining the university–incubation center–startup interaction.