Girişimci kurumdan kurumsal girişim sermayesine: Türkiye'de kurumsal girişim sermayesi yatırım stratejileri ve finans sektörü üzerine bir araştırma
From entrepreneurial corporations to corporate venture capital: An analysis of investment strategies in Turkey's corporate venture capital units in the financial sector
  1. Tez No: 982756
  2. Yazar: MERVE ÇAVDAR ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM YAZICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimci Kurum, Kurum içi Girişimcilik, Kurumsal Girişim Sermayesi, İnovasyon, Stratejik Uyum, Performans, Entrepreneurship, Intrapreneurial Organisation, Corporate Entrepreneurship, Corporate Venture Capital, Innovation, Strategic Alignment, Performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Strateji Bilim Dalı
Özet
Şirketler rekabeti yüksek iş dünyasında hayatta kalabilmek için inovasyon yapacak mekanizmalar kullanmaktadır. Şirketlerin inovasyon yolculuğu ise bir çeşit dönüşüm sürecinden geçmektedir. Hem mevcut işleri hem de gelecekte oluşacak potansiyel fırsatları kollayan“girişimci kurum”olarak adlandırılan şirketler inovasyon mekanizmalarına bir yenisini ekleyerek kurumsal girişim sermayesi yapılarını kurmuşlardır. Bu tezin amacı, Türkiye'deki kurumsal girişim sermayesi (KGS) birimlerinin organizasyon yapıları, yatırım stratejileri ve ana şirkete kattığı stratejik ve finansal değerleri incelemektir. Çalışmada, Türkiye finans sektöründe faaliyet gösteren yedi farklı kurumsal girişim sermayesi birimi ile yapılan yarı-yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler MAXQDA programı ile analiz edilerek nitel bir çalışma yapılmıştır. Araştırma kapsamında, KGS birimlerinin kurulma motivasyonları yönetişim yapıları, stratejileri, performansları ve Türkiye'de bu birimlere yönelik genel bakış açısı beş ana tema çerçevesinde ele alınmıştır. Teorik çerçeve olarak bilgi temelli teori ve kaynak temelli teori benimsenmiştir. İncelenen birimler, genellikle ana şirketlerin stratejik hedefleriyle uyumlu erken aşama teknoloji girişimlerine yatırım yapmakta, bununla birlikte finansal getiri hedeflerini de göz önünde bulundurmaktadır. Araştırmanın sonucunda, Türkiye'deki KGS ekosisteminin hızlı öğrenme ve adaptasyon gösterdiği ancak henüz küçük ölçekli ve erken aşamalı yatırımlarla sınırlı olduğu tespit edilmiştir. KGS'lerin başarısının büyük ölçüde ana şirket ile olan stratejik uyuma bağlı olduğunu, bu uyumun eksik olduğu durumlarda ise KGS performansının ve dolayısıyla inovasyon katkısının sınırlı kaldığı görülmüştür. Çalışmada ayrıca, akademisyenler, şirketler ve düzenleyiciler için ekosistemin güçlendirilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Organizations employ various innovation mechanisms to survive in highly competitive business environments. This innovation journey involves significant organizational transformation. Companies identified as“entrepreneurial corporations”strategically manage current operations while simultaneously exploring future potential opportunities. These companies have established corporate venture capital (CVC) structures to enhance innovation. This thesis aims to investigate the organizational structures, investment strategies, and strategic and financial values contributed by corporate venture capital (CVC) units in Turkey. In this study, a qualitative analysis was conducted using semi-structured, in-depth interviews with seven different corporate venture capital units operating in Turkey's financial sector, analyzed through the MAXQDA software. The study examines motivations for establishing CVC units, governance structures, strategies, performance metrics, and the general perception towards these units within Turkey, structured around five main themes. The theoretical framework is based on knowledge-based theory and resource-based theory. The analyzed units predominantly invest in early-stage technology ventures aligned with their parent companies' strategic goals while considering financial return objectives. The study concludes that the Turkish CVC ecosystem demonstrates rapid learning and adaptability but remains limited by the scale and early stage of investments. Moreover, the success of CVC units largely depends on strategic alignment with the parent company, with misalignment negatively impacting performance. Recommendations for strengthening the CVC ecosystem in Turkey are also provided for academics, corporations, and regulators.