Avrupa Birliği hukukuyla karşılaştırmalı olarak Türk hukukunda yeşil krediler
Green loans in Turkish law in comparison with European Union legislation
- Tez No: 982760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY AYDIN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Hukuk, Maliye, Banking, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Yeşil Mutabakatı, Banka kredileri, Finansal raporlama, Finansal regülasyon, Kredi açma sözleşmesi, Kredi sözleşmesi, Sendikasyon kredileri, Taksonomi, Tüketici kredileri, Çerçeve sözleşmeler, European Green Deal, Bank credits, Financial reporting, Financial regulation, Open a credit agreement, Credit agreement, Syndication loans, Taxonomy, Consumer credits, Framework agreements
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
İklim krizi, karbon ayak izi ve küresel ısınma gibi çevresel sorunların küresel ölçekte derinleşmesi, finansal sistemleri sürdürülebilirlik temelli araçlara yöneltmiştir. Bu çerçevede yeşil krediler, çevre dostu projelere sağladıkları finansman ile hem çevresel fayda hem de ekonomik sürdürülebilirlik sağlayan yenilikçi bir finansman modeli olarak önem kazanmıştır. Bu çalışmada yeşil kredilerin kavramsal çerçevesi ve hukuki boyutu değerlendirilmiş; çevresel sürdürülebilirliği teşvik eden finansman yapısının bankacılık uygulamalarındaki yeri ortaya konulmuştur. Yeşil kredi uygulamalarının uluslararası temel referans kaynağı olan Green Loan Principles (Yeşil Kredi İlkeleri), kredilerin proje seçimi, fon kullanımı, izleme ve raporlama süreçlerine ilişkin standartlar getirmesi bakımından çalışmanın merkezinde yer almıştır. Bu ilkeler, yeşil kredilerin şeffaflığını artırarak kredi veren ile kredi alan arasındaki sürdürülebilirlik taahhütlerinin hukuki çerçevede nasıl şekillendiğini göstermektedir. Avrupa Birliği, sürdürülebilir finans alanında Sürdürülebilir Finans Eylem Planı, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Avrupa Birliği Taksonomi Regülasyonu gibi kapsamlı düzenlemelerle yeşil kredilerin gelişimine yön veren en sistematik hukuki altyapılardan birini oluşturmuştur. Türkiye'de ise Sürdürülebilir Finans Çerçevesi, Taslak Taksonomi Yönetmeliği ve BDDK düzenlemeleri aracılığıyla yeşil kredi uygulamalarının geliştirilmesine yönelik adımlar atılmakla birlikte, bütüncül ve bağlayıcı bir düzenleme çerçevesinin henüz bulunmadığı tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, Türkiye'de yeşil kredi piyasasının güçlendirilmesi için uluslararası standartlarla uyumlu, şeffaflığı garanti altına alan ve yatırımcı güvenini artıran ulusal bir“Yeşil Kredi Etiketi”oluşturulması önerilmiştir. Böyle bir etiketleme sistemi, yeşile boyama riskini azaltacak, projelerin çevresel niteliklerini doğrulanabilir hâle getirecek ve Türk finans sisteminin sürdürülebilirlik hedeflerine uyumunu hızlandıracaktır.
Özet (Çeviri)
The deepening of global environmental challenges such as the climate crisis, carbon footprint, and global warming has redirected financial systems toward sustainability-oriented instruments. In this context, green loans have emerged as an innovative financing model that supports both environmental benefits and economic sustainability by providing funding for environmentally friendly projects. This study examines the conceptual framework and legal dimension of green loans and reveals the role of sustainability-focused financing within banking practice. The Green Loan Principles, which constitute the main international reference for green loan practices, form a central component of this study by establishing standards for project selection, use of proceeds, monitoring, and reporting. These principles enhance transparency and clarify how sustainability commitments between lenders and borrowers are structured within a legal framework. The European Union has built one of the most comprehensive legal infrastructures in this field through the Sustainable Finance Action Plan, the European Green Deal, and the EU Taxonomy Regulation, all of which guide the development of green loans. In Türkiye, steps have been taken through the Sustainable Finance Framework, the Draft Taxonomy Regulation, and various guidelines issued by the Banking Regulation and Supervision Agency; however, a holistic and binding regulatory structure for green loans is still lacking. The study concludes that the development of the green loan market in Türkiye requires the establishment of a national“Green Loan Label”aligned with international standards, ensuring transparency and strengthening investor confidence. Such a labeling system would mitigate greenwashing risks, make the environmental characteristics of projects verifiable, and accelerate the alignment of Türkiye's financial system with sustainability objectives.