Türkiye'de rüzgar enerjisi yatırım süreçleri ve piyasa kabulü
Wind energy investment processes and market acceptance in Turkey
  1. Tez No: 982792
  2. Yazar: ZİKRİ EMİR TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUTLU YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Coğrafya, Enerji, Sosyoloji, Geography, Energy, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji politikaları, Rüzgar enerjisi, Yenilenebilir enerji kaynakları, Energy policies, Wind energy, Renewable energy resources
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
Özet
Karbon temelli enerji kaynaklarının ekosistemde ve biyoçeşitlilikte yaratmaya başladığı tahribat özellikle son yıllarda tartışma konusu olmaya başlamıştır. Artan çevreci hareketler ve küresel ısınmadan dolayı yaşanan olumsuz çevresel koşullar rüzgar enerjisine yönelik olumlu algı ve tutumlar geliştirmiştir. Özellikle batı Avrupa temelli rüzgar enerjisi gelişimi sektörün ekonomik ve sosyal anlamda büyümesine katkı sağlamıştır. Gelinen noktada rüzgar enerjisi sektörü yerelde ve genelde bir çok çarpan etkisi ortaya çıkarmıştır. Bu etkiler ve etkileşimler literatüre sosyal kabul kavramını kazandırmıştır. Sosyal kabul kavramı da üç bileşenden oluşmakla birlikte tezin konusu olan piyasa kabulü son yıllarda önemini artırmıştır. Türkiye'de ilk rüzgar santralinin 1998 yılında İzmir bölgesinde kurulmasıyla birlikte sektöre ilk adım atılmış ve sonrasında kurulum maliyetlerinin azalmasıyla birlikte 2010 yılından sonra ivme kazanmıştır. Mevcut ivme bir çok ulusal ve uluslararası piyasa kabulü aktörlerini Türkiye'ye çekmiş ve sektöre yatırım yapmasını sağlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti devletinin de çıkarttığı yasa, teşvik ve düzenlemeler mevcut iştahı artırmıştır. Her ne kadar piyasa kabulü içerisinde sistemsel ve dışsal sıkıntılar olsa sektörün gelecekte kurulu gücü ve elektrik üretim miktarının artacağı öngörülmektedir. Dolayısıyla rüzgar enerjisi sektörüne yönelik piyasa kabulünü ve aktörlerini içeren her çalışma sektör hakkında önemli bilgiler sunacaktır. Sonuç olarak rüzgar enerjisiyle alakalı konular, geçmişe göre daha fazla önemli ve stratejik hale gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The environmental degradation caused by carbon-based energy sources, particularly in terms of ecosystems and biodiversity, has become a prominent topic of discussion in recent years, driven by increasing environmental awareness. The adverse environmental conditions resulting from global warming, along with the rise of environmental movements, have fostered positive perceptions and attitudes toward renewable energy sources such as wind energy. In this context, wind energy investments, particularly those originating from Western Europe, have significantly contributed to the economic and social growth of the sector. Today, the wind energy sector has created numerous multiplier effects both locally and globally. These effects have led to the emergence of the concept of social acceptance in the academic literature. Social acceptance consists of three main components: socio-political acceptance, community acceptance, and market acceptance—the latter of which has gained increasing importance in recent years and is the central focus of this thesis.