Güçlendirme stratejileri bağlamında psikolojik sahiplik, marka evangelizmi ve satın alma niyeti ilişkisi
The relationship between psychological ownership, brand evangelism, and purchase intention in the context of empowerment strategies
- Tez No: 982793
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY SABAH ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, Empowerment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüz pazarlama anlayışının klasik anlayışın dışına çıkarak deneyim ekonomisinin ağırlık kazanmasıyla karar alma süreçlerinde müşteriler daha fazla söz sahibi olmaktadır. Bu kapsamda markalar güçlendirme stratejileri uygulayarak tüketicilerin ürün tasarım süreçlerinde ağırlık kazanmakta, güç üreticiden tüketiciye doğru kaydırılmaktadır. Bu doğrultuda çalışmada güçlendirme stratejilerinin arttırılmasıyla psikolojik sahiplik, marka evangelizmi ve satın alma niyetinin artacağı varsayılmıştır. Güçlendirilmiş tüketicinin psikolojik sahipliğinde artış meydana geleceği, bu artışın marka evangelizmini ve satın alma niyetini de artıracağı, öte yandan güçlendirmenin marka evangelizmini olumlu etkileyeceği, bunun da satın alma niyetini olumlu yönde artıracağı, tüm bu varsayımların da güçlendirme seviyesi arttırıldıkça daha belirgin olacağı ön görülmüştür. Bu çerçevede nicel bir çalışma gerçekleştirilmiş ve yapılan çevrimiçi ankette Türkiye sınırları içinden toplam 343 katılımcının verileri kabul edilmiştir. Bu örneklem üç farklı gruba rassal olarak bölünmüş her grup farklı güçlendirme stratejisine (tam yetkilendirme, seçme yetkisi ve sıfır yetkilendirme stratejisi grupları) maruz bırakılmıştır. Gruplar farklı güçlendirme seviyelerini içeren senaryolar vasıtasıyla manipüle edilmiş ve aynı ifadelerle karşılaşmıştır. Analiz kısmında ise çoklu grup yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak çalışma test edilmiştir. Bulgular, marka psikolojik sahipliğinin marka evangelizmi üzerinde ve marka evangelizminin satın alma niyeti üzerinde olumlu etkisinin olduğunu ancak bu etkinin farklı güçlendirme stratejilerinde herhangi bir farklılaşma yaratmadığını, farklılığın anlamlı olmadığını, öte yandan psikolojik sahipliğin satın alma niyetinin üzerinde olumlu etkisinin olduğunu, bu etkinin güçlendirme stratejisi uygulandığında ortaya çıktığını, sıfır yetkilendirme durumundaysa negatif etkinin mevcut olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
With the rise of the experience economy, which has moved beyond the traditional understanding of marketing, customers now have a greater say in decision-making processes. In this context, brands are implementing empowerment strategies to give consumers greater influence in product design processes, shifting power from the producer to the consumer. In line with this, the study assumes that increasing empowerment strategies will lead to an increase in psychological ownership, brand evangelism, and purchase intention. It is predicted that there will be an increase in the psychological ownership of empowered consumers, that this increase will also increase brand evangelism and purchase intention, that empowerment will positively affect brand evangelism, which in turn will positively increase purchase intention, and that all these assumptions will become more pronounced as the level of empowerment increases. Within this framework, a quantitative study was conducted, and data from a total of 343 participants within Turkey were accepted in the online survey. This sample was randomly divided into three different groups, each exposed to a different empowerment strategy (full empowerment, choice empowerment, and zero empowerment strategy groups). The groups were manipulated through scenarios containing different empowerment levels and were exposed to the same statements. In the analysis section, the study was tested using a multi-group structural equation modeling approach. The findings indicate that brand psychological ownership has a positive effect on brand evangelism and that brand evangelism has a positive effect on purchase intention; however, this effect does not differ across different empowerment strategies. that the difference is not significant, while psychological ownership has a positive effect on purchase intention, which emerges when empowerment strategies are applied, and a negative effect when empowerment is absent.