Avrupa Birliği'nde yeşil dönüşüm kapsamında sınırda karbon düzenleme mekanizması ve Türkiye'nin uyum stratejileri
Carbon border adjustment mechanism in the context of the European Union green transformation and Türkiye's adaptation strategies
  1. Tez No: 982795
  2. Yazar: SAADET GİZEM TATAR ARSLANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇINAR ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, European Union, European Green Deal, United Nations Framework Convention on Climate Change
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Avrupa Birliği'nde yeşil dönüşüm kapsamında geliştirilen iklim politikalarına Türkiye'nin uyum düzeyini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Yeşil Mutabakat, karbon nötr bir ekonomi hedefi doğrultusunda başta karbon fiyatlandırması, sürdürülebilir finans ve emisyon ticareti sistemi gibi alanlarda kapsamlı düzenlemeler içermektedir. Türkiye'nin, AB ile ticari ilişkilerinin yoğunluğu göz önüne alındığında, bu süreçteki uyumu hem ekonomik hem de politik açıdan kritik önemdedir. Bu amaçla, çalışmada nitel yöntem benimsenmiş ve Türkiye ile AB'nin ilgili mevzuatları analiz edilmiştir. Analiz kapsamında, Türkiye'nin 2021 sonrası attığı adımlar, ulusal strateji belgeleri, düzenleyici kurum yapısı ve karbon düzenleme mekanizmaları incelenmiştir. Bulgular, Türkiye'nin politika oluşturma sürecinde Yeşil Mutabakat ile paralel bazı düzenlemelere gittiğini; ancak uygulama, izleme ve denetim alanlarında önemli politika boşluklarının devam ettiğini göstermektedir. Özellikle SKDM'ye yönelik yapılan çalışmalar, ulusal emisyon ticaret sisteminin geliştirilmesi gibi alanlarda sınırlı ilerleme kaydedilmiştir. Çalışma, Türkiye'nin yeşil dönüşüm sürecinde karşılaştığı fırsatları ve zorlukları sistematik bir şekilde ortaya koyarak, politika yapıcılar ve araştırmacılar için kapsamlı bir değerlendirme sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze Türkiye's level of alignment with the climate policies developed within the framework of the European Union's Green Transition. The European Green Deal includes comprehensive regulations in key areas such as carbon pricing, sustainable finance, and emissions trading systems, all directed toward the goal of achieving a carbon-neutral economy. Considering the intensity of Türkiye's trade relations with the EU, alignment with this process is of critical importance both economically and politically. For this purpose, a qualitative research method was adopted, and the relevant legislation of both Türkiye and the EU was analyzed. The analysis focused on Türkiye's post-2021 initiatives, national strategy documents, regulatory institutional structures, and carbon regulatory mechanisms. The findings reveal that Türkiye has introduced some regulations in line with the Green Deal during its policy formulation process; however, significant policy gaps remain in implementation, monitoring, and enforcement. In particular, efforts related to the Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) and the development of a national emissions trading system have shown only limited progress. This study provides a comprehensive assessment for policymakers and researchers by systematically identifying the opportunities and challenges Türkiye faces in its green transformation process.