Örgütsel değişimin çalışanların motivasyon ve performansına etkisinde örgüt kültürünün aracı rolü ve buna yönelik bir araştırma
The mediatory role of organizational culture in the effect of organizational change on employees' motivation and performance and a research on it
- Tez No: 982804
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Performans, Örgüt kültürü, Örgütsel değişim, Motivation, Performance, Organizational culture, Organizational change
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, örgütsel değişimin çalışanların motivasyon ve performansı üzerindeki etkisinde örgüt kültürünün aracı rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda örgütsel değişim, çalışanların motivasyon ve performansı ile örgüt kültürü olgusu literatürden yararlanılarak derinlemesine incelenmiştir. Araştırma verileri anket yöntemi kullanılarak, 2025 yılında İstanbul da gıda işletmelerinde çalışan 404 kişiye ulaşılarak toplanmıştır. Araştırma amacına uygun oluşturulan hipotezlerin testinde t-test ve ANOVA, korelasyon ve regresyon analizleri, SPSS 25.0 ve AMOS 24.0 istatistik paket programları ile veriler analiz edilmiştir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak seçilen ankette yer alan ölçeklerin içsel tutarlılığını test etmek amacı ile yapılan testlerde kullanılan ölçeklerin geçerlik ve güvenirliği sağladığı tespit edilmiştir. Yapılan analizler sonrasında ulaşılan bulgular değerlendirildiğinde örgütsel değişimin motivasyon üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu görülürken (R=0,34; p<0.001), örgüt kültürü aracı değişken olarak ele alındığında bu etkinin azaldığı ancak anlamlı etkisinin devam ettiği görülmüştür (R=0,28; p<0.01). Örgütsel değişimin motivasyona etkisinde örgüt kültürünün kısmi aracılık etkisi bulunmaktadır. Ayrıca örgütsel değişimin performans üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu görülürken (R=0,37; p<0.001), örgüt kültürü aracı değişken olarak ele alındığında bu etkinin azaldığı ancak anlamlı etkisinin devam ettiği görülmüştür (R=0,32; p<0.01). Örgütsel değişimin performansa etkisinde örgüt kültürünün kısmi aracılık etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuç kısmında ise örgütsel değişim, örgütsel değişim ve örgütsel kültür uygulamalarına katkı sağlayacak değerlendirmeler yapılmış ve gelecekte yapılabilecek araştırmalara yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the mediating role of organizational culture in the effect of organizational change on employees' motivation and performance. In this context, organizational change, employee motivation and performance, and the phenomenon of organizational culture were examined in depth by utilizing the literature. Research data were collected using the survey method by reaching 404 people working in food businesses in Istanbul in 2025. In the test of the hypotheses created in accordance with the purpose of the research, the data were analyzed with t-test and ANOVA, correlation and regression analyzes, SPSS 25.0 and AMOS 24.0 statistical package programs. In the tests conducted in order to test the internal consistency of the scales in the survey selected as the data collection method in the research, it was determined that the scales used provided validity and reliability. When the findings obtained after the analyzes were evaluated, it was seen that organizational change had a significant effect on motivation (R=0.34; p<0.001), while when organizational culture was considered as a mediating variable, this effect decreased but its significant effect continued (R=0.28; p<0.01). There is a partial mediating effect of organizational culture in the effect of organizational change on motivation. In addition, while it was seen that organizational change had a significant effect on performance (R=0.37; p<0.001), when organizational culture was considered as a mediating variable, it was seen that this effect decreased but its significant effect continued (R=0.32; p<0.01). It was determined that organizational culture had a partial mediating effect in the effect of organizational change on performance. In the conclusion of the study, evaluations that will contribute to organizational change, organizational change and organizational culture practices were made and suggestions for future research were included.