Öğrenen örgüt ile liderlik ilişkisinde toplumsal kültürün aracılık etkisi
The mediating effect of social culture on the relationship between learning organization and leadership
  1. Tez No: 862451
  2. Yazar: RAHİL AİCHA SIGA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN BAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenen Örgüt, Dönüşümcü liderlik, Etkileşimci liderlik, Toplumsal Kültür, Learning Organization, Transformational Leadership, Transactional Leadership, Organizational Culture
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Günümüzde örgütlerin başarısı, büyük ölçüde liderlerinin başarısıyla ilişkilendirilmektedir. Liderin örgüt içindeki kültürle buluşması, liderliğin örgüt kültürünü belirlemedeki etkisini ve iş bölümü ile görev dağılımının önemini vurgular. Liderlik, örgütler için kritik bir rol oynamakta, örgütün hedeflere ulaşmasını, çalışanları yönlendirmesini, motivasyonlarını artırmasını ve koordinasyonunu sağlamasını mümkün kılmaktadır. Bu konunun önemi, başarılı liderliğin bireylerin gelişimini teşvik etme, takım motivasyonunu artırma ve kurumların önemli hedeflerini gerçekleştirmede kilit bir rol oynama yeteneğinde yattığından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, bu çabaların liderliğin, bireysel ve kolektif enerjileri en üst düzeyde kullanarak kendini geliştirebilen bir örgütsel ortam sağlamaya yönelik olduğu belirtilir. Bu, geleneksel hiyerarşik yapı yerine bireylerin bütünleştiği bir sistemle gerçekleşir. Pazarların değişimi, teknolojinin ilerlemesi ve rekabetin artması gibi dış etkenlerin, liderliğin dönüşümcü ve etkileşimci yönetim politikalarını nasıl etkilediğini ve bu liderlik yaklaşımlarının çalışan performansını nasıl şekillendirdiğini ele almaktadır. Bu araştırma, İstanbul'daki farklı sektörlerde çalışanları temsil eden bir örneklem üzerinden öğrenen örgüt ve liderlik arasındaki ilişkide toplumsal kültürün aracılık etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, güç mesafesi, belirsizlikten kaçınma gibi toplumsal kültür boyutları ile dönüşümcü liderlik, etkileşimci liderlik ve öğrenen örgüt boyutları arasındaki ilişkileri detaylı bir şekilde ele almayı hedeflemektedir. Bu araştırmada elde edilen sonuçlara göre, belirsizlikten kaçınma dönüşümcü liderlik, etkileşimci liderlik ve öğrenen örgüt arasındaki ilişkide aracılık etkisi göstermektedir. Güç mesafesi ise, liderlik tarzları ile öğrenen örgüt arasındaki ilişkide aracı bir rol oynamamaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, the success of organizations is largely associated with the success of their leaders. The meeting of the leader with the culture within the organization emphasizes the impact of leadership in determining the organizational culture and the importance of division of labor and task distribution. Leadership plays a critical role for organizations, enabling the organization to achieve goals, direct employees, increase their motivation and ensure coordination. The significance of this issue stems from the ability of successful leadership to encourage individual development, increase team motivation, and play a key role in achieving important goals for organizations. Furthermore, these efforts indicate that leadership aims to provide an organizational environment that can self-improve by utilizing individual and collective energies at the highest level. This is achieved through a system where individuals integrate instead of a traditional hierarchical structure. The text also addresses how external factors such as changes in markets, technological advancements, and increased competition influence transformational and transactional leadership policies and shape employee performance. This research aims to examine the mediating effect of social culture on the relationship between the learning organization and leadership through a sample representing workers in different sectors in Istanbul. In this context, it aims to discuss the relationships between dimensions of social culture in detail, such as power distance, uncertainty avoidance, transformational leadership, transactional leadership, and dimensions of the learning organization. The results obtained in this research indicate that the uncertainty avoidance has a mediating effect on the relationship between transformational leadership, transactional leadership and the learning organization. Power distance, on the other hand, does not play a mediating role in the relationship between leadership styles and the learning organization.