Kadına yönelik ve aile içi şiddetle mücadele alanında görev yapan sosyal hizmet uzmanlarının mesleki yetkinlik, duygusal zeka ve algılanan iş stresi düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relations between professional competence, emotional intelligence and perceived work stress levels of social workers working in the field of struggle against women and domestic violence
  1. Tez No: 982869
  2. Yazar: DENİZ ÇARKCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET AKARÇAY ULUTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, Duygusal zeka, Kadına yönelik şiddet, Örgütsel yetkinlik, İş stresi, Domestic violence, Emotional intelligence, Violence against women, Organizational competency, Job stress
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kto Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, kadına yönelik ve aile içi şiddet alanında görev yapan sosyal hizmet uzmanlarının mesleki yetkinlik, duygusal zeka ve algılanan iş stresi düzeyleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Çalışmanın amacı, söz konusu değişkenlerin birbirleriyle olan etkileşimini açıklığa kavuşturmak ve mesleki uygulamalara yönelik kanıta dayalı çıkarımlar üretmektir. Nicel ve ilişkisel tarama deseninde yürütülen araştırmanın örneklemini, ilgili kurum ve kuruluşlarda aktif görev yapan N=367 sosyal hizmet uzmanı oluşturmuştur. Veriler, üç ölçek ile toplanmıştır: 40 maddelik mesleki yetkinlik Ölçeği (mesleki bilgi, mesleki beceri, mesleki değer) 20 maddelik Duygusal Zeka Ölçeği (duygusal farkındalık, empati, duygu düzenleme) ve 15 maddelik Algılanan İş Stresi Ölçeği. Analizlerde betimsel istatistiklerin yanı sıra grup karşılaştırmaları (t-testi/ANOVA, gerekli yerlerde Welch–Brown-Forsythe ve Games–Howell), Pearson korelasyon ve hiyerarşik çoklu regresyon kullanılmıştır. Bulgular, mesleki yetkinlik ile duygusal zeka arasında pozitif; her iki değişken ile algılanan iş stresi arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler bulunduğunu göstermiştir. Regresyon analizinde özellikle mesleki bilginin ve kısmen duygusal farkındalığın iş stresini sınırlı düzeyde yordadığı belirlenmiştir. Sosyodemografik değişkenlere göre iş stresinde anlamlı farklar genel olarak saptanmamış; buna karşılık, bazı gruplarda duygusal zeka ve mesleki yetkinlik puanları farklılaşmıştır. Sonuçlar, duygusal kaynaklar ile mesleki sermayenin birlikte güçlendirilmesinin stresle başa çıkma ve hizmet niteliği açısından kritik olduğunu göstermiştir. Kesitsel tasarım ve öz-bildirim temelli ölçümlerin sınırlılıkları dikkate alınarak; boylamsal, çok düzeyli ve yapısal eşitlik modellemeli çalışmalar; ayrıca eğitim, süpervizyon ve iş tasarımına yönelik kurumsal müdahalelerin etki değerlendirmeleri önerilmiştir. Bulgular, travma bilgili ve esenlik odaklı örgütsel düzenlemelerin, alan çalışanlarının iyi oluşu ve müdahale kalitesi için zorunlu olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationships among professional competence, emotional intelligence, and perceived job stress levels of social workers employed in the field of violence against women and domestic violence were examined. The aim was to clarify the interplay among these variables and to generate evidence-based implications for professional practice. Conducted in a quantitative, correlational survey design, the study sample comprised N = 367 social workers actively employed in relevant institutions and organizations. Data were collected using three scales: a 40-item Professional Competence Scale (professional knowledge, professional skills, professional values), a 20-item Emotional Intelligence Scale (emotional awareness, empathy, emotion regulation), and a 15-item Perceived Job Stress Scale. Analyses included descriptive statistics, group comparisons (t-test/ANOVA, with Welch–Brown–Forsythe and Games–Howell where appropriate), Pearson correlations, and hierarchical multiple regression. The findings indicated a positive association between professional competence and emotional intelligence, and negative, significant associations of both variables with perceived job stress. In the regression analysis, professional knowledge—particularly—and, to a lesser extent, emotional awareness were found to predict job stress at a limited level. No general significant differences in job stress were observed across sociodemographic variables; however, emotional intelligence and professional competence scores differed in some groups. The results suggest that jointly strengthening emotional resources and professional capital is critical for coping with stress and enhancing service quality. Given the limitations of cross-sectional designs and self-report measures, longitudinal, multilevel, and structural equation modeling studies are recommended, as are impact evaluations of institutional interventions targeting training, supervision, and job design. The findings indicate that trauma-informed and well-being-oriented organizational arrangements are essential for practitioners' well-being and intervention quality.