20-50 yaşlar arası erkeklerde dindarlık ve narsisizm ilişkisi (Sivas ili örneği)
The relationship between religiousness and narcissism in men aged 20-50 (Sivas province example)
- Tez No: 982871
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ACAR ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, Dindarlık, Din Psikolojisi, Narsisizm, Narsisizmin Boyutları, Narsisizm Tipleri, Religion, Religiosity, Psychology of Religion, Narcissism, Dimensions of Narcissism, Types of Narcissism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Sivas merkezde yaşayan yetişkin erkeklerde dindarlık ve narsisizm eğilimleri arasındaki ilişkiyi, demografik (yaş, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, medeni durum, yaşadıkları yer) değişkenler açısından incelemek için hazırlanmıştır. İlişkisel tarama yönteminin kullanıldığı bu araştırmada veriler, anket tekniği ile toplanmıştır. Araştırmanın evrenini Sivas ili sınırları içerisinde yaşayan 20 ile 50 yaş aralığındaki erkekler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise, tesadüfî örneklem yoluyla seçilmiş 312 gönüllü erkek oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcıların demografik özelliklerini tespit etmek amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”, dindarlık düzeyini ölçmek amacıyla ''Ok- Dini Tutum Ölçeği'' ve narsisizm eğilimini ölçmek için“Narsistik Kişilik Envanteri-13 (NKE-13)”kullanılmıştır. Çalışmaya katılan gönüllü katılımcılardan elde edilen verilerin analiz edilmesi için SPSS paket programı kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda; katılımcıların dindarlığın bilişsel, duygusal, davranışsal ve Tanrıyla ilişki boyutundaki düzey ile narsisizm eğilimleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Bu çalışma, giriş bölümü ile birlikte üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; araştırmanın konusu, amacı ve önemi, soruları, hipotezleri ve sınırlılıkları yer almaktadır. Araştırmanın birinci bölümünde; çalışmanın kavramsal temelini oluşturan dindarlık kavramı ve dindarlığın boyutları ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. Bununla birlikte narsisizm kavramı, mitolojide narsisizm, modern psikolojide narsisizm, narsisizm tipleri, narsisizmin boyutları yer almaktadır. Son olarak dindarlık ve narsisizm arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde; çalışmada kullanılan yöntem, veri toplama araçları ve veri analizi ele alınmıştır. Üçüncü bölümde; ulaşılan bulgular ve bulguların değerlendirmesine yer verilmiştir. Son olarak değerlendirme ve sonuç bölümünde yaptığımız çalışma hakkında genel bir değerlendirmenin ardından önerilerde bulunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between religiosity and narcissistic tendencies among adult men living in central Sivas, in terms of demographic variables (age, education level, income level, marital status, and place of residence). In this research, which employed the relational survey model, data were collected through a questionnaire technique. The population of the study consisted of men aged between 20 and 50 living within the borders of Sivas province. The sample of the study included 312 volunteer men selected through random sampling. In the research, a“Personal Information Form”was used to determine the demographic characteristics of the participants, the“Ok–Religious Attitude Scale”was used to measure religiosity levels, and the“Narcissistic Personality Inventory-13 (NPI-13)”was used to measure narcissistic tendencies. The data obtained from the volunteer participants were analyzed using the SPSS software package. Based on the findings of the study, it was determined that there was no significant relationship between the participants' levels of religiosity in the cognitive, emotional, behavioral, and relationship-with-God dimensions and their narcissistic tendencies. This study consists of three chapters, including the introduction. In the introduction section, the subject, purpose, and significance of the research, as well as its questions, hypotheses, and limitations, are presented. In the first chapter of the study, explanations are provided regarding the concept of religiosity, the dimensions of religiosity, and the theoretical framework on which the study is based. Additionally, the concept of narcissism, narcissism in mythology, narcissism in modern psychology, types of narcissism, and the dimensions of narcissism are discussed. Finally, the relationship between religiosity and narcissism is addressed. The second chapter of the research covers the method used in the study, data collection tools, and data analysis. The third chapter includes the findings obtained and the evaluation of these findings. Lastly, in the evaluation and conclusion section, a general assessment of the study is presented, followed by recommendations.