Örtük zeka kuramı temelli müdahale programının ilkokul öğrencilerinin zihin yapıları, umut ve azim düzeyleri üzerindeki etkileri
The effects of mindset theory-based intervention program on primary school students' mindset, hope, and grit levels
  1. Tez No: 982884
  2. Yazar: BÜŞRA HUBUP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SERDAR SAĞKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik azim, Academic grit
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Örtük Zeka Kuramı temelli müdahale programının ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin gelişen zihin yapıları, umut ve azim düzeyleri üzerindeki etkisini incelemektir. İki aşamada yürütülen çalışmanın ilk aşamasında araştırmada kullanılan, Gelişen Zihin Ölçeği ve Çocuklarda Umut Ölçeği'nin psikometrik özellikleri test edilmiştir. Çocuklar ve Yetişkinler İçin Azim Ölçeği'nin ise Türkçe'ye uyarlaması yapılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında ise yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma, Aydın ili Efeler ilçesinde bulunan birbirine benzer özelliklere sahip iki resmi ilkokulda yürütülmüştür. Müdahale programı, 8 haftalık bir zaman diliminde haftada bir oturum (her oturum bir ders saati) şeklinde uygulanmıştır. Deney grubunda 34 kız, 33 erkek olmak üzere toplam 67 öğrenci; kontrol grubunda ise 33 kız, 37 erkek olmak üzere toplam 70 öğrenci yer almıştır. Her iki gruptaki öğrencilerin yaş ortalaması 9.55'dir. Araştırmada, Gelişen Zihin Ölçeği, Çocuklarda Umut Ölçeği ve Çocuklar ve Yetişkinler İçin Azim Ölçeği ölçme araçları olarak kullanılmıştır. Asıl analizler öncesinde öntest puanları açısından gruplar arasında fark olup olmadığını belirlemek için Çok Değişkenli Varyans Analizi (Multivariate Analysis of Variance, MANOVA) tekniği uygulanmıştır. Ardından, deneysel işlem sonrasında bağımlı değişkenler açısından gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunup bulunmadığını test etmek için Tek Yönlü Kovaryans Analizi (One-Way Analysis of Covariance, ANCOVA) uygulanmıştır. Araştırma bulguları, Örtük Zeka Kuramı Temelli Müdahale Programının deney grubundaki öğrencilerin gelişen zihin yapısı düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış sağladığını ortaya koymuştur. Ancak, azim ve umut düzeylerine ilişkin yapılan analizlerde, deney ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effects of Mindset Theory-Based Intervention Program on the growth mindset, hope, and grit levels of fourth-grade elementary school students. In the first stage of the two-stage study, psychometric properties of Growth Mindset Scale and Children's Hope Scale were tested. The Grit Scale for Children and Adults was adapted into Turkish. In the second stage of the research, a quasi-experimental design was used. The study was conducted in two public primary schools in the Efeler district of Aydın province. The intervention program was conducted over 8 weeks, with one session per week, each lasting approximately 1 class-hour. The experimental group consisted of 67 students, including 34 girls and 33 boys, while the control group consisted of 70 students, including 33 girls and 37 boys. The average age of the students in the study was 9.55. Growth Mindset Scale, The Children's Hope Scale and Grit Scale for Children and Adults were used as instruments. Prior to the main analyses, the Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) technique was applied to determine whether there were differences between the groups in terms of pretest scores. Subsequently, One-Way Analysis of Covariance (ANCOVA) was applied to test whether there were significant differences between the groups in terms of dependent variables after the intervention. The research findings revealed that the mindset theory-based intervention program resulted in statistically significant increase in growth mindset scores of the students in the experimental group compared to the control group. However, in the analyses related to grit and hope levels, no statistically significant differences were found between the experimental and control groups.