Feminist söylemin metalaşması ve Barbie filminde kadınlığın yeniden inşası
The commodification of feminist discourse and the reconstruction of womanhood in the Barbie film
- Tez No: 982883
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BATURAY ERDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Görsel kimlik, Meta feminizmi, Oyuncak bebek imgesi, Popüler medya, Sosyal kimlik, Toplumsal cinsiyet, Uluslararası medya, Visual identity, Commodity feminism, Doll image, Popular media, Social identity, Gender, International media
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Tarihsel süreçte kadın kimliği, erkek egemen yapılarda sistematik biçimde ötekileştirilmiş ve eril tahakküm karşısında değersizleştirilmiştir. Kamusal ve kültürel alanın sınırlarını aşan bu durum, ideolojik söylemlerin taşıyıcısı olan medya alanına taşınarak derinleştirilmiştir. Medya, bir temsil alanı olmanın yanı sıra kadın kimliğini metalaştırarak egemen düzenin devamlılığına katkı sağlamaktadır. Feminist teori birikimleriyle gelişen feminist söylem ise bu hegemonik yapılara eleştirel bir bakış sunarak cinsiyet eşitliği için verilen mücadelede alternatif bir zemin sunmaktadır. Greta Gerwig'in yönetmenliğini üstelendiği 2023 yapım Barbie filmi, kadın karakterin kimlik edinim sürecinde ataerkillikle yüzleşme sonrası bireysel farkındalığın kollektif bir bilinçlenmeye dönüşümünü ele almaktadır. Bu çalışmanın amacı, Barbie filmini feminist söylem bağlamında inceleyerek, sunulmaya çalışılan kadın mücadelesinin aksine markanın pazarlama stratejisi ile anlatıyı metalaştırılmasından kaynaklı problemleri analiz etmektir. Çalışmada filmin içeriği ve markanın pazarlama stratejileri arasındaki tutarsızlık gözler önüne serilerek kadın karakter aracılığıyla kadın kimliğinin tüketim nesnesi haline getirilmesi ortaya konulmaktadır. Analiz sürecinde filmin, kadın mücadelesini görünür kılmanın aksine anlatısında sunduğu içeriği marka stratejileri doğrultusunda kullandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, female identity has been systematically marginalized and devalued within male-dominated structures under patriarchal domination. Extending beyond the boundaries of public and cultural spheres, this condition has been deepened through its transfer to the media, which serves as a carrier of ideological discourse. In addition to being a domain of representation, the media contributes to the perpetuation of the dominant order by commodifying female identity. Feminist discourse, developed through the accumulation of feminist theory, offers a critical perspective on these hegemonic structures and provides an alternative ground for gender equality struggles. Directed by Greta Gerwig, the 2023 film Barbie explores the transformation of individual awareness into collective consciousness following a confrontation with patriarchy in the process of female identity formation. The aim of this study is to examine Barbie within the context of feminist discourse and to analyze the problems arising from the commodification of its narrative through the brand's marketing strategies, which contradict the portrayal of women's struggle that the film attempts to convey. By revealing the inconsistency between the film's content and the brand's marketing strategies, this study demonstrates how the female identity is turned into a commodity through the representation of the female character. The analysis concludes that rather than making women's struggles visible, the film utilizes its narrative content in alignment with the brand's strategic objectives.