Wastewater management in industries by circular economy approach
Döngüsel ekonomi yaklaşımıyla endüstrilerde atıksu yönetimi
- Tez No: 982935
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ DÖLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su ayak izi, Water footprint
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, endüstrilerde atık su oluşumu ve yönetimini değerlendirmek için, su ayak izi (WF) odaklı, nicel, süreç temelli bir yaklaşım olan Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA) kullanılmıştır. LCA metodolojisi bir ürünün çıkarılması ve üretiminden kullanımına ve nihai olarak bertarafına kadar tüm yaşam döngüsü boyunca tatlı su tüketimini ve ilgili çevresel etkileri nicel olarak belirle kullanılarak su ayak izinin hesaplanması nedeniyle tercih edilmiştir. Türkiye-İzmir kentinde bulunan ve toz boya ve elektrokaplama süreçleri kullanan bir havlu radyatör üretim tesisi örnek olarak kullanılmıştır. Tesisten elde edilen veriler, Sphera GaBi yazılımında yaşam döngüsü analizi yapılarak arka plan verileriyle birleştirilmiştir. Toplam günlük su ayak izi 364 m³/gün, mavi su ayak izi ve gri su ayak izi sırasıyla 148 m³/gün ve 216 m³/gün olarak belirlenmiştir. Spesifik ürün su ayak izi 0,6 m³/havlu radyatör olarak hesaplanmıştır. Tatlı su ihtiyacını azaltmak için, döngüsel ekonomiye dayalı iki strateji analiz edilmiştir: (i) toplanan yağmur suyunun kullanımı ve (ii) durulama suyunun arıtılması ve yeniden kullanımı. Toplam yıllık toplanabilir yağmur suyu miktarı 6.556 m³ olarak hesaplanmış olup tesisin yıllık mavi su ayak izinde %12,2'lik bir azalma sağlamıştır. Atık su arıtma sisteminin, ters ozmoz ünitesinin %50 verimlilikle çalıştırılmasıyla birlikte uygulanması, mavi su ayak izini %40, gri su ayak izini ise %50 oranında azaltma potansiyeline sahiptir. Sonuçlar, su yeniden kullanım teknolojilerinin yağmur suyu toplama ile entegre edilmesinin mavi su ayak izini önemli ölçüde azaltabileceğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, a quantitative, process-based Life Cycle Assessment (LCA) approach is used to evaluate wastewater generation and management in the industries, with a focus on the water footprint (WF). The calculation of the water footprint using the LCA methodology has been preferred because it quantitatively determines the freshwater consumption and related environmental impacts throughout the entire life cycle of a product, from its extraction and production through to its use and eventual disposal. A towel radiator manufacturing facility in İzmir, Turkey, using powder coating and electroplating processes is used as a case study. Data obtained from the facility was combined with background data by performing life cycle analysis in Sphera GaBi software. The total daily water footprint was determined to be 364 m³/day, comprising a blue WF of 148 m³/day and a grey WF of 216 m³/day. The WF of a specific product was calculated to be 0.6 m³/towel radiator. In order to reduce freshwater dependency, two circular economy-based strategies were analysed: (i) the use of harvested rainwater and (ii) the treatment and reuse of rinse water. The total annual harvestable rainwater was calculated to be 6,556 m³ resulting 12.2% reduction in facility's annual blue water footprint. The implementation of wastewater treatment system, in conjunction with the operation of a reverse osmosis unit at 50% efficiency, has the potential to reduce the blue and grey WF by 40% and the 50%, respectively. The results highlight that integrating water reuse technologies with rainwater harvesting can substantially reduce the blue WF.