Marka Sadakati İle Marka Genişletme İlişkisi: Spor Giyim Markaları Üzerine Bir Araştırma
The Relationship Between Brand Loyalty And Brand Extension: A Study On Sport Swear Brands
  1. Tez No: 982939
  2. Yazar: AJFER ISLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL KARAVEL BİLBİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Marka Sadakati, Marka Genişletme, Spor Giyim Sektörü, Algılanan Uyum, Brand Loyalty, Brand Extension, Sportswear Industry, Perceived Consistency
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, spor giyim sektöründe marka sadakati ile marka genişletme stratejileri arasındaki etkileşimi tüketici algısı üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Pazarda yoğun rekabetin yaşandığı spor giyim kategorisinde, markaların uzmanlık alanları dışına çıkma girişimlerinin sadık müşteri kitlesi üzerindeki etkileri çalışmanın temel odak noktasını oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden odak grup görüşmesi yöntemi kullanılmıştır. Toplam 15 katılımcı ile gerçekleştirilen görüşmelerden elde edilen veriler, betimsel ve içerik analizi yöntemleriyle çözümlenmiştir. Bulgular, tüketicilerin marka sadakati motivasyonlarının rasyonel (performans/güven) ve hedonik (sembolik/kimlik) olmak üzere iki ana eksende toplandığını göstermektedir. Araştırma sonucunda, marka genişletme girişimlerinin başarısında algılanan uyum faktörünün kritik bir rol oynadığı saptanmıştır. Tüketicilerin, markanın spor kimliğiyle örtüşen yaşam tarzı ve sokak modası gibi yakın kategorilerdeki genişlemelerini olumlu karşıladığı, buna karşın kozmetik ve teknoloji gibi uzak kategorilerde markanın uzmanlığını sorguladığı belirlenmiştir. Ayrıca, başarısız genişleme girişimlerinin, bazı durumlarda markaya duyulan genel güveni zedeleyebilme etkisi olabileceği tespit edilmiştir. Sonuç olarak çalışma, marka sadakatinin genişleme süreçlerinde bir tolerans alanı sağladığını ancak bu toleransın markanın öz vaatlerinden sapması durumunda sınırlandığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the interaction between brand loyalty and brand extension strategies in the sportswear sector through consumer perception. In the highly competitive sportswear market, the study focuses on the impact of brands' attempts to expand beyond their areas of expertise on their loyal customer base. The research employed a qualitative research method, specifically focus group interviews. Data obtained from interviews with 15 participants were analyzed using descriptive and content analysis methods. The findings indicate that consumers' brand loyalty motivations are clustered along two main axes: rational (performance/trust) and hedonic (symbolic/identity). The study found that perceived congruence plays a critical role in the success of brand extension initiatives. Consumers positively viewed brand expansions into closely related categories such as lifestyle and street fashion, which align with the brand's sports identity, but questioned the brand's expertise in more distant categories such as cosmetics and technology. Furthermore, it was determined that unsuccessful expansion attempts can, in some cases, damage overall trust in the brand. In conclusion, the study reveals that brand loyalty provides a tolerance zone in expansion processes, but this tolerance is limited if the brand deviates from its core promises.