Türk ceza hukukunda haksız tahrik
Unjust provocation in Turkish criminal law
- Tez No: 982938
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk ceza hukuku, Turkish criminal law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Çağdaş ceza hukuku toplum düzenini koruma gayesiyle işlevini yaparken failin kişisel özelliklerini ve suçu işlemesi esnasındaki ruhsal durumunu dikkate almaktadır. Tez konumuz olan haksız tahrik kurumu, failin kendisine yönelik haksızlık teşkil eden eylem nedeniyle hiddet veya şiddetli elem duygusu içerisinde tepki suçu işlemesi halinde cezasında indirim ya da cezasızlık öngören bir hukuki düzenlemedir. Haksız tahrikte işlenen fiil, suç olma özelliğini devam ettirmektedir, ancak failin kusurunda azalma meydana gelmiştir. Tezimizin amacı, haksız tahrik kurumunu tarihsel, psikolojik ve hukuki temelleriyle ele alarak kapsamlı şekilde değerlendirmektedir. Bunun yanında failin suçu işlemesinde mağdurun rolü de haksız tahrik bağlamında irdelenmiştir. Çalışmamız literatür taraması ve normatif analiz yöntemleriyle yürütülmüş, haksız tahrik kurumunun tanımı, ülkemiz yasalarında düzenlenişi ve öğretideki farklı görüşler ile Yargıtay kararları çerçevesinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Contemporary criminal law, while functioning with the aim of preserving social order, takes into consideration the personal characteristics of the offender as well as their psychological state at the time of the offence. The subject of this thesis—the legal doctrine of unjust provocation—constitutes a normative framework that allows for a reduction in or exemption from punishment in cases where the offender commits a reactionary crime under the influence of rage or intense emotional distress caused by an act deemed unjust toward them. Although the act committed under unjust provocation retains its criminal nature, the offender's culpability is considered to be mitigated. The primary objective of this thesis is to provide a comprehensive analysis of the doctrine of unjust provocation by examining its historical, psychological, and legal foundations. Furthermore, the role of the victim in the commission of the offence by the perpetrator is explored within the context of unjust provocation. This study is conducted through a literature review and normative analysis, addressing the definition of unjust provocation, its regulation under Turkish law, differing perspectives in legal doctrine, and relevant decisions of the Court of Cassation.