İran Preeclampsi hastalarında CREBBP geninin ekspresyon değişiklikleri ve HOTAIR kodlanmayan RNA'nın rs920778 polymorphisminin ilişkisinin araştırılması
بررسی تغییرات بیانی ژن CREBBP و همراهی چند شکلی rs920778 از ژن HOTAIR در بیماران پره اکلمپسی ایرانی
  1. Tez No: 982951
  2. Yazar: SAHRA ESMKHANI YOUVALARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. REZA MIRFAKHRAIE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Moleküler Tıp, Genetik, Medical Biology, Molecular Medicine, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Polimorfizm, İlişki Çalışması, HOTAIR Kodlamayan RNA, CREBBP, Preeclampsia, Polymorphism, association Study, HOTAIR Noncoding RNA, CREBBP
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Shahıd Beheshtı Unıversıty
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Preeklampsi (PE), gebelik sırasında en yaygın çok faktörlü bozukluklardan biridir. Bu çalışmada, CREBBP gen ekspresyonunun değişimi ve HOTAIR geninin rs920778 polimorfizminin PE hastalarında ilişkisi araştırıldı. Materyal ve yöntemler: Bu çalışmada, 221 etkilenen kadının ve 154 sağlıklı kadının periferik kanı alındı. HOTAIR geninin rs920778 polimorfizminin ilişkisi Tetra-Arms-PCR yöntemi ile değerlendirildi. Ekspresyon bölümünde, her gruptan 40 plasental doku örneği alındı ve CREBBP gen ekspresyonunun değerlendirilmesi Gerçek Zamanlı PCR kullanılarak nicelendirildi. Sonuçlar: Sonuçlar, kontrol ve hasta grupları arasında HOTAIR kodlamayan RNA'nın rs920778 polimorfizmi ile ilgili önemli bir farklılık olduğunu gösterdi. CC ve CT genotipleri PE ile önemli ilişki gösterdi (sırasıyla OR = 15.42 ve OR = 3.79) (p-değeri <0.0001). Ayrıca, baskın ve resesif kalıtım profili arasında da önemli farklılık gözlendi (p-değeri <0.0001). Ekspresyon analizinde, CREBBP gen ekspresyonu kontrol grubuna kıyasla preeklampsi hastalarında 2.15 kat arttı (p-değeri = 0.037). Tartışma: Bu çalışmanın sonuçları, CREBBP geninin artmış ekspresyonunu ve bu hastalıkla HOTAIR geninin rs920778 polimorfizmi ile ilişkilendirme gösterdi.
Özet (Çeviri)
Background and purpose: Preeclampsia (PE) is one of the most common multifactorial disorders during pregnancy. In the present study, we investigated the alteration of CREBBP gene expression and the association of rs920778 polymorphism of HOTAIR gene in PE patients. Materials and methods: In this study, peripheral blood of 221 affected women and 154 healthy women were obtained. The association of rs920778 polymorphism of HOTAIR gene was evaluated by Tetra-Arms-PCR method. In the expression section, 40 placental tissue samples were obtained from each group and evaluated expression of CREBBP gene was quantified by using Real-time-PCR. Results: The results indicated that there was a significant difference in association of rs920778 polymorphism of HOTAIR non-coding RNA between control and patient groups. The CC and CT genotypes had significant association with PE (OR = 15.42 and OR = 3.79, respectively) (p-value <0.0001). Also significant difference was observed with dominant and recessive inheritance patterns (p-value <0.0001). In the expression analysis, the CREBBP gene expression was increased by fold change of 2.15 (p-value = 0.037) in preeclampsia patients in compare with controls. Discussion: The results of this study showed increased expression of CREBBP gene and association of rs920778 polymorphism of HOTAIR gene with this disease.