Güvenlik duvarı tasarımı
  1. Tez No: 98296
  2. Yazar: SERVET HAYDAR KARABAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM SOĞUKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik duvarı, vekil sunucu A. \ ft 'A, Firewall, proxy server
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
/iv ÖZET Kısa bir zaman sürecinde elektronik ve bilgisayar teknolojilerinde baş dondurucu gelişmeler yaşandı. Bunun neticesinde bilgisayarlar ve bilgisayar ağları alanına yatırımlar arttı. İhtiyaçların karşılanması için hızla yeni projeler üretildi. Üretilen ağ çözümleri bir çok işleri kolaylaştırdı. Devlet politikası çapında da desteklenecek boyutlara erişmiş birçok ağ projesi oluşturuldu. Bu projelerden en önemlisi internettir. internetin hızla gelişmesi ve yatırımcıların internet üzerinden çözüm sunmaları, kullanımını arttırmıştır. Günlük hayattaki işlemlerin internet üzerinden yapılabilir olması çalışmaları buraya odaklamıştır. Zamanla yapılan işlemlerin çokta güvenli olmadığı gerçeği ile karşılaşılmıştır. Bazı insanların verilen hizmetleri aksatmak ya da bir kazanç sağlamak amacıyla saldırılarda bulunduğu haberleri duyulmaya başlanmıştır. Bundan sonra verilen hizmetlerin ve sistemlerin güvenliği üzerinde çalışmalar artmıştır. Sonuçta savunma teknolojileri geliştirilmiş ve iyi bir alt yapı oluşturulmuştur. Çalışmalar sonucundaki ağ teknolojilerinin hayatı kolaylaştırdığı gerçektir. Alt yapının iyi tartışılıp oluşturulmadan hızlı çözümlerin üretilmiş olması, bir takım sorunları oluşmuştur. Bir çok sorun sayılabilir, en önemlisi güvenlik sorunudur. Bütün bunlar, bilgisayar ağlarındaki güvenlik konusunu çekici hale getirmiştir. 1-) Internet ortamının nekadar güvenli olduğu 2-) Neleri kimlerden nekadar korumak gerektiği 3-) Saldırı yöntemleri ve savunma mekanizmaları 4-) Güvenlik politikaları ve yazımı 5-) Internet üzerinden verilen servisler ve nekadar güvenli oldukları gibi konular üzerinde çalışmalar artmıştır. Bu tez çalışmasında saldın yöntemleri, korunma mekanizmaları, güvenlik sınıflamaları ve güvenlik duvarı yapısı incelenmiş olup, dağıtık sistem yapısına açık bir uygulama seviyesi güvenlik duvarı gerçeklenmiştir.
Özet (Çeviri)
/.“?? ? ' ”' SUMMARY Tremendous developments have occurred in computer and electronics technologies, recently. Therefore, a lot of investments have been done on computers and networks. New projects have been developed quickly to satisfy the needs. The developed network solutions facilitated many works. Many large network projects are formed that are also supported by the government. The most important one of these projects is Internet. The rapid growth of Internet and the provision of solutions over Internet by investors increased its use. The possibility of doing daily activities over Internet focused studies at this point. Some time later, the fact that the operations done over Internet are not much secure has been revealed. There has been news about people who committed attacks in order to gain personal benefits or disable the services provided by competitors. So, studies over the security of the systems and the provided services have started. As a result, defensive technologies have been developed and a firm infrastructure is formed. It is a fact that the results of the studies in network technologies have made life easier. However, developing quick solutions before forming a good infrastructure caused some problems. Many problems can be counted of which, the most important one is security. In this thesis study, attack methods, defense mechanisms, security classifications and firewall structures are examined and an application level firewall is realized.