Sürdürülebilir moda tasarımı ve LC waikiki örneği
Sustainable fashion design and the LC waikiki case study
- Tez No: 982971
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ENGİN ALPAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Dijitalleşme, ESG, Dijital Moda Tasarımı, Black Dandyizm, Sustainability, Digitalization, ESG, Digital Fashion Design, Black Dandyism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, moda endüstrisinin hızla değişen yapısı içinde sürdürülebilirlik kavramının dijitalleşme ve etik değerlerle nasıl bütünleştiğini derinlemesine incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, moda sektörünün geleneksel üretim ve tüketim modellerinin yol açtığı çevresel ve sosyal sorunlara çözüm sunarak, sürdürülebilirliği çevresel, ekonomik ve toplumsal refahı bir arada ele alan bütüncül bir yönetim anlayışıyla yeniden tanımlamaktır. Bu kapsamda, çalışmanın ilk bölümünde sürdürülebilirlik kavramının tanımı ve tarihsel gelişimi, ESG (Çevresel, Sosyal ve Yönetişim) kriterleri ve dijitalleşmenin sürdürülebilir kalkınmaya olan etkileri teorik bir çerçeveyle incelenmiştir. Ayrıca, sürdürülebilirliğin tekstil ve moda tasarımıyla olan ilişkisi, ekolojik tekstil, geri dönüştürülmüş (recycle) ve ileri dönüştürülmüş (upcycling) tekstil gibi uygulamalar üzerinden detaylandırılmıştır. Tezin ikinci bölümü, uluslararası alanda faaliyet gösteren hazır giyim markası LC Waikiki'nin sürdürülebilirlik stratejileri ve kurumsal yapısı üzerine odaklanmaktadır. Bu bölümde, markanın tarihçesi, ürün segmentasyonu ve sürdürülebilirlik alanındaki veri analizleri ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarda kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Özellikle LC Waikiki'nin dijital lojistik ve E-lojistik uygulamaları bağlamında sürdürülebilir modaya bakışı ve dijital moda tasarımının bu alana olan etkileri detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Çalışmanın deneysel bölümü, yapay zekâ (AI) ve dijital tasarım araçlarının sürdürülebilir moda tasarımına entegrasyonunu somut bir örnekle ortaya koymaktadır. Bu bölümde, 2025 Met Gala teması olan“Black Dandyizm”den ilham alınarak, sürdürülebilirlik ilkelerine uygun dijital bir kapsül koleksiyon oluşturulmuştur. Bu koleksiyon, markanın mevcut pazarının ötesinde, yüksek kaliteli (premium) bir müşteri kitlesine hitap etme potansiyelini göstermektedir. Bu deneysel süreç, yapay zekânın yaratıcı ve sürdürülebilir tasarım süreçlerine nasıl katkı sağlayabileceğini gözler önüne sermektedir. Sonuç olarak, bu tez, sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve moda arasındaki karmaşık ilişkiyi ele alarak, hem sektör profesyonellerine hem de akademik araştırmacılara geleceğin moda endüstrisi için yenilikçi ve sorumlu bir yol haritası sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores how the concept of sustainability is integrated with digitalization and ethical values within the rapidly evolving fashion industry. The primary objective is to propose solutions to the environmental and social challenges posed by traditional production and consumption models in the fashion sector, redefining sustainability as a holistic management approach that simultaneously addresses environmental, economic, and social well-being. The first part of the study establishes a theoretical framework by examining the definition and historical evolution of sustainability, the impact of ESG (Environmental, Social, and Governance) criteria, and the role of digitalization in sustainable development. Additionally, the relationship between sustainability, textiles, and fashion design is discussed through practices such as the use of ecological, recycled, and upcycled textiles. The second chapter focuses on the sustainability strategies and corporate structure of the international ready-to-wear brand LC Waikiki. This section presents a detailed analysis of the brand's history, product segmentation, and sustainability performance across its economic, social, and environmental dimensions. Special emphasis is given to LC Waikiki's approach to sustainable fashion in the context of digital logistics and e-logistics applications, as well as the impact of digital fashion design in this field. The experimental section showcases the integration of artificial intelligence (AI) and digital design tools into sustainable fashion design through a concrete example. Inspired by the 2025 Met Gala theme, Black Dandyism, a digital capsule collection was developed in alignment with sustainability principles. This collection illustrates the brand's potential to appeal to a niche and premium customer segment beyond its current market. The process highlights how AI can enhance both the creativity and sustainability of design practices. In conclusion, this thesis aims to elucidate the complex interplay between sustainability, digitalization, and fashion, offering an innovative and responsible roadmap for the future of the fashion industry to both industry professionals and academic researchers.