Çoklu temsil temelli öğretimin 8.sınıf öğrencilerinin başarılarına ve çoklu temsil becerilerine etkisi
Of multi-representation based teaching 8.the effect of classroom students' achievements and multiple representation skills
- Tez No: 982997
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA BARAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Temsiller, Matematik Eğitimi, Sekizinci Sınıf Öğrencileri, Cebir, Problem Çözme, Temsil, Matematik başarısı, Çoklu temsil, Multiple Representations, Mathematics Education, Eighth Grade Students, Algebra, Problem Solving, Representation, Mathematics achievement, Multiple representation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, çoklu temsil temelli öğretim kullanılarak yapılan öğretimin sekizinci sınıf öğrencilerinin başarılarına ve çoklu temsili kullanma becerilerine etkisini incelemektir. Araştırma 2024-2025 eğitim-öğretim yılında İç Anadolu Bölgesi'nde bir devlet okulunda öğrenim gören 25 deney, 25 kontrol olmak üzere toplam 50 tane sekizinci sınıf öğrencisi ile yapılmıştır. Çoklu temsil temelli öğretimin öğrencilerin başarılarına ve temsil becerilerine etkisini incelemek için nicel araştırma yöntemlerinden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen modeli bu araştırmada kullanılmıştır. Bu amaçla 25 deney ve 25 kontrol grubu öğrencilerine önce ön test uygulanmıştır. Daha sonra deney ve kontrol grubu öğrencilerine çoklu temsil konusu hakkında eğitim verilmiştir. Eğitim verildikten sonra deney grubu öğrencilerine 5 haftalık çoklu temsillerle zenginleştirilmiş etkinliklerin yer aldığı öğretim uygulanırken, kontrol grubu öğrencilerine mevcut öğretim programı uygulanmıştır. Uygulamaların ardından kontrol ve deney grubu öğrencilerine son test yapılmıştır. Veri toplama araçları araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi ve çoklu temsil beceri testidir. Araştırma sonucu elde edilen veriler bir istatistik paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi, Mann Whitney U Testi, Korelasyon ve Regresyon kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre deney grubunun başarı puanları kontrol grubuna göre daha yüksek olmasına rağmen, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Ayrıca deney grubunun çoklu temsil puanlarının kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu görülmüştür. Regresyon analizi sonuçlarına göre ise farklı temsil türlerinin (grafiksel, sözel, cebirsel ve tablo) öğrencilerin matematik başarılarını anlamlı bir şekilde yordadığı ortaya çıkmıştır. Çalışmanın sonuçları doğrultusunda bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The The aim of this study is to examine the effect of teaching using multiple representation-based instruction on eighth grade students' achievement and their ability to use multiple representations. The research was conducted with a total of 50 eighth-grade students, including 25 experimental and 25 control students, attending a public school in the Central Anatolia Region during the 2024-2025 academic year. To examine the effect of multiple representation-based teaching on students' achievement and representation skills, a pre-test-post-test control group quasi-experimental design model, one of the quantitative research methods, was used in this study. For this purpose, 25 experimental and 25 control group students were first given a pretest. Then, experimental and control group students were given training on multiple representation. After the training, the experimental group students were taught using a 5-week teaching program enriched with multiple representations, while the control group students were taught using the existing teaching program. After the applications, a post-test was given to the control and experimental group students. Data collection tools were the achievement test and multiple representation skills test developed by the researcher. The data obtained from the research were analyzed using a statistical package program. Wilcoxon Signed Rank Test, Mann Whitney U Test, Correlation and Regression were used to analyze the data. According to the findings of the study, although the achievement scores of the experimental group were higher than the control group, this difference was not statistically significant. In addition, the multiple representation scores of the experimental group were statistically significantly higher than the control group. According to the results of regression analysis, it was found that different types of representations (graphical, verbal, algebraic and tabular) significantly predicted students' mathematics achievement. Recommendations were made based on the results of the study.