6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'na göre aşkın zarar
Excess damage under Turkish Code of Obligations no. 6098
  1. Tez No: 982995
  2. Yazar: ASYA AKPULAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜRŞAD YAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Para borcu, aşkın zarar, munzam zarar, temerrüt faizi, zararın ispatı, paranın değer kaybı, somut yöntem, soyut yöntem, Monetary debt, excess damage, additional damage, default interest, proof of damage, monetary depreciation, concrete method, abstract method
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Türk Borçlar Kanunu'nun 122. maddesinde düzenlenen aşkın zarar kurumu ile borçlunun bir para borcunda temerrüde düşmesi halinde, alacaklıya, temerrüt faizini aşan zararlarını tazmin ettirme imkânı tanınmıştır. Paranın çok çeşitli kullanım alanlarına sahip olması nedeniyle, alacaklının aşkın zarar kapsamında hangi tip ve nitelikteki zararları talep edebileceği yönünde kanuni bir sınırlamaya gidilmemiştir. Bilhassa yüksek enflasyon nedeniyle paranın değer kaybının aşkın zarar kalemi olarak tazmin edilebilirliği, öğreti ve yargıda yoğun bir tartışma konusu olmuştur. Aşkın zararın nasıl ispat edileceği hususunda yeknesak bir uygulama bulunmayıp somut ve soyut yöntem olmak üzere iki metoda başvurulmaktadır. Çalışmamızda öncelikle aşkın zarar kavramının tanımı ile tarihi gelişimi, hukuki niteliği ve benzer hukuki kurumlardan ayırt edici yönleri ele alınmıştır. Ardından aşkın zararı meydana getiren koşullar ve bu zararın tipik görünüş biçimlerine yer verilmiştir. Aşkın zararın ispatı konusunda öğreti ve yargı içtihatlarındaki görüş ayrılıklarına değinilmiş, zararın ispatı hakkında önerilen somut ve soyut yöntemin uygulama esasları incelenmiştir. Çalışmanın devamında, aşkın zarar tazminatının nasıl hesaplanacağı ve tazminatta indirim yapılmasını gerektiren sebepler üzerinde durulmuştur. Aşkın zarara uygulanacak zamanaşımı süresi ele alınarak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
According to the“excessive damage”provision regulated in Article 122 of the Turkish Code of Obligations, in the event of a debtor defaulting on a monetary debt, the creditor has the right to claim compensation for damages exceeding the default interest. Since money has a wide variety of functions, the type and nature of damage that a creditor can claim are not limited by law. In particular, the compensability of monetary depreciation due to high inflation as an excess damage has been a subject of significant debate in both doctrine and judicial practice. The methods for proving excess damage are not standardized, with both concrete and abstract approaches are applied in practice. In this study, the concept of excess damage is first addressed in terms of its definition, historical development, legal nature, and distinguishing features from similar legal concepts. Subsequently, the conditions giving rise to excess damage and the typical forms of these damages are examined. Divergent views in doctrine and judicial precedents concerning the proof of excess damage are discussed, and the practice principles of the proposed concrete and abstract methods are analyzed. The study then focuses on the calculation of excess damage compensation and the circumstances that may justify reductions in such compensation. Finally, the study is concluded by considering the limitation period to be applied to excess damage.