Sabit ve güneş takipli fotovoltaik sistemlerin küresel tekno-ekonomik performansının değerlendirilmesi
Assessing the global techno-economic performance of fixed and solar-tracking photovoltaic systems
- Tez No: 982998
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK GEZEGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik sistemler, Yenilenebilir enerji, Yenilenebilir enerji kaynakları, Photovoltaic systems, Renewable energy, Renewable energy resources
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Son zamanlarda fotovoltaik güneş enerjisi, temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak öne çıkmaktadır. Ülkeler ve kurumlar için fotovoltaik enerji sistemlerinin kurulumu, enerji güvenliği ve sürdürülebilirlik gibi önemli faydalar sağlamaktadır. Ayrıca fotovoltaik enerji sistemleri, hızlı kurulum süreleri, düşen kurulum maliyetleri, çevre dostu olmaları ve ekonomik avantajlarıyla ön plana çıkmaktadır. Fotovoltaik sistemler sabit eksenli ve güneş takipli olmak üzere iki gruba ayrılmaktadırlar. Sabit eksenli fotovoltaik sistemler, panellerin belirlenen sabit bir açı ve konumda yerleştirildiği sistemlerdir. Bu sistemler, daha düşük kurulum maliyetleri, basit tasarımları ve bakım kolaylıklarıyla öne çıkmaktadır. Güneş takipli fotovoltaik sistemler ise güneş panellerinin güneşin gökyüzündeki hareketini takip ederek ışınımdan maksimum düzeyde yararlanmasını sağlayan sistemlerdir. Bu sayede, panellerin gün boyunca daha dik açıyla güneş ışınlarını aması sağlanarak enerji üretim verimliliği artırılabilir. Fakat güneş takipli sistemlerin kurulum maliyeti, mekanik bileşenleri ve bakım gereksinimleri sabit eksenli sistemlere kıyasla daha yüksektir. Bu çalışmada, dünya genelindeki farklı enlemlerde bulunan 32 farklı lokasyondaki sabit ve güneş takipli fotovoltaik sistemlerin tekno-ekonomik performansları HOMER yazılımı kullanılarak karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Özellikle enlem faktörünün enerji üretimine etkisi incelenmiş ve ekvatora yakınlık ile sistem seçimi arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. Bulgular, ekvatora yaklaştıkça sabit eksenli sistemlerin, ekvatordan uzaklaştıkça ise güneş takipli sistemlerin avantaj sağladığını göstermektedir. Bu durumun temel nedeni, güneş ışınlarının geliş açısının enlemle değişmesi ve güneş takipli sistemlerin bu değişime daha iyi uyum sağlamasıdır. Bu çalışmanın, yatırımcılar ve enerji üreticileri için sabit eksenli ve güneş takipli fotovoltaik sistemlerden hangisinin daha uygun olduğu konusunda rehberlik etmesi beklenmektedir. Ayrıca güneş enerjisi politika ve programlarının geliştirilmesine de katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Recently, photovoltaic solar energy has emerged as a clean and renewable energy source. The installation of photovoltaic energy systems provides significant benefits for countries and institutions, such as energy security and sustainability. Additionally, photovoltaic energy systems stand out due to their quick installation times, decreasing installation costs, environmental friendliness, and economic advantages. Photovoltaic systems are divided into two groups: fixed-axis and solar-tracking. Fixed-axis photovoltaic systems are systems where the panels are placed at a fixed angle and position. These systems stand out for their lower installation costs, simple designs, and ease of maintenance. Solar-tracking photovoltaic systems, on the other hand, are systems that allow solar panels to track the sun's movement in the sky to maximize radiation utilization. This allows the panels to capture sunlight at a steeper angle throughout the day, increasing energy production efficiency. However, the installation cost, mechanical components, and maintenance requirements of solar-tracking systems are higher than those of fixed-axis systems. In this study, the techno-economic performance of fixed and solar tracking photovoltaic systems at 32 different locations around the world at different latitudes was analyzed comparatively using HOMER software. In particular, the effect of the latitude factor on energy production was examined, and the relationship between proximity to the equator and system selection was revealed. The findings show that fixed-axis systems offer advantages closer to the equator, while solar-tracking systems offer advantages farther from the equator. The main reason for this is that the angle of incidence of sunlight changes with latitude, and solar-tracking systems adapt better to this change. This study is expected to guide investors and energy producers in determining which type of photovoltaic system fixed-axis or solar-tracking is more suitable. It is also expected to contribute to the development of solar energy policies and programs.