Azerbaycan hukukunda yabancı hakem kararlarının tanınması ve tenfizi
The recognition and enforcement of foreign arbitral awards in Azerbaijani law
- Tez No: 983011
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KEREM GİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tahkim, Arbitration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Azerbaycan Cumhuriyeti, bağımsızlığını yeniden kazandıktan sonra hukuk sisteminin geliştirilmesi yönünde emeli adımlar atmıştır. Bu süreçte, uluslararası iş birliği sözleşmeleri doğrultusunda tahkim, öncelikli olarak ele alınan konular arasında yer almıştır. Bu bağlamda, Azerbaycan mevzuatında tahkime dair düzenlemeler kabul edilmiştir. Ancak tahkime dair mevzuatın mevcut olmasına rağmen, Azerbaycan hukuk literatüründe bu konuya dair kapsamlı bir inceleme bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Azerbaycan Hukuku bağlamında yabancı hakem kararlarının tanınmasının ve tenfizinin teorik kısmını ve uygulamasının ele alınmasıdır. Bu çalışmada öncelikle tahkim kavramı tanımlanmış, uluslararası alanda tahkim uygulamaları değerlendirilmiş ve Azerbaycan hukuku açısından tarihsel gelişim ve ilgili mevzuat incelenmiştir. Azerbaycan hukuku bakımından hakem kararlarının kavramı verilmiş, bu kararların hukuki sonuç doğurması prosedürü ele alınmıştır. Tezde tanıma ve tenfiz kavramlarına değinilmiş, farklı taraflarından bahsedilmiştir. Azerbaycan'ın taraf olduğu yabancı hakem kararlarının tanınması ve tenfizine dair sözleşmeler incelenmiş, bu sözleşmeler kapsamında tanıma ve tenfiz prosedürü değerlendirilmiştir. Azerbaycan hukukunda tanıma ve tenfiz mevzuatı incelenmiş, tanıma ve tenfizi engeli olacak ayrı ayrı durumların kapsamlı analiz edilmiş, Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi tarafından tanıma ve tenfiz davasının yürütülmesi prosedürü kapsamlı ele alınmış, bir sıra kararların incelenmesi yapılmıştır. Yapılmış araştırma Azerbaycan hukukunda yabancı hakem kararlarının tanınması ve tenfizine ilişkin mevcut boşlukları doldurmayı, literatüre bir katkı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
After regaining its independence, the Republic of Azerbaijan has taken significant steps toward the development of its legal system. In this process, arbitration has been prioritized in accordance with international cooperation agreements. In this context, legislative regulations concerning arbitration have been adopted within Azerbaijan law. However, despite the existence of such legislation, there remains a lack of comprehensive academic analysis on arbitration in Azerbaijan legal literatüre. This study aims to examine both theoretical framework and practical aspects of the recognition and enforcement of foreign arbitral awards under Azerbaijan law. Initially, the concept of arbitration is defined, followed by an evaluation of international arbitration practices, as well as an analysis of the historical development and relevant legislation in Azerbaijan. The study elaborates on the notion of arbitral awards under Azerbaijan law and addresses the procedural mechanisms through which such awards acquire legal effect. Furthermore, the thesis discusses the concepts of recognition and enforcement, examining their various dimensions. The international treaties to which the Republic of Azerbaijan is a party, concerning the recognition and enforcement of foreign arbitral awards are analyzed, and the procedures prescribed under these treaties are assessed/ The domestic legal framework governing recognition and enforcement in Azerbaijan is examined in detail, including an in-depth analysis of the circumstances that may constitute grounds for refusal of recognition and enforcement. The study also provides a comprehensive examination of the procedural aspects of recognition and enforcement proceedings before the Supreme Court of the Republic of Azerbaijan, supported by an analysis of selected judicial decisions. The research ultimately seeks to fill existing gaps in Azerbaijani law regarding the recognition and enforcement of foreign arbitral awards and to contribute to the academic literature in this field by providing a systematic and analytical evaluation of the subject.