Richard Wagner'in mitolojik konulu opera eserlerinde yer alan seçilmiş kadın karakterlerde görülen ses yapısı
Voice structures seen in selected femalecharacters in richard wagner's mythologicalopera works
  1. Tez No: 983047
  2. Yazar: GÖZDE KÜKRER ATÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SETA KÜRKÇÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Richard Wagner, Mythology, Opera, Female Characters, Dramatic Soprano
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Richard Wagner'in operalarında mitolojik temaları tercih etme nedenlerini ve bu çerçevede kadın karakterlere yüklediği ses yapısal özelliklerini incelemektedir. Richard Wagner, özellikle Germen ve İskandinav mitolojilerine dayanan librettolarında evrensel çatışmaları, aşk, kader, kurtuluş ve ahlaki ikilemler gibi temaları işlerken, mitolojik bağlamı bireysel ve kolektif insan deneyimlerinin simgesi olarak kullanmıştır. Bu bağlamda kadın karakterler, sadece anlatının pasif özneleri değil, aynı zamanda dramatik yapının taşıyıcıları ve sembolik figürleri olarak konumlandırılmıştır. Bu tez çalışmasına konu olan Richard Wagner'in seçilen kadın karakterleri Senta, Elisabeth, Venus, Isolde ve Kundry, dramatik derinliğin yanı sıra vokal olarak da geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu karakterler için yazılan vokal partiler, güçlü dramatik soprano seslerine ihtiyaç duymaktadır; karakterlerin içsel çatışmaları, tutkuları ve ruhsal dönüşümleri bu ses yapısıyla ifade edilmektedir. Bu yapı, bestecinin müzik ve dramatik ifadeyi bütünleştirme amacının bir parçasıdır. Kadın karakterlerin vokal yazımı, anlatının duygusal yoğunluğunu artırmakta ve onların mitolojik düzlemdeki kurtarıcı, fedakâr veya trajik yönlerini ön plana çıkarmaktadır. Anahtar Kelimler: Richard Wagner, Mitoloji, Opera, Kadın Karakterler, Dramatik Soprano
Özet (Çeviri)
This study examines Richard Wagner's reasons for preferring mythological themes in his operas and the vocal structural characteristics he attributed to female characters within this framework. Richard Wagner used the mythological context as a symbol of individual and collective human experiences while dealing with universal conflicts, love, fate, salvation and moral dilemmas in his librettos, especially those based on Germanic and Scandinavian mythologies. In this context, female characters are positioned not only as passive subjects of the narrative, but also as carriers and symbolic figures of the dramatic structure. The female characters chosen by Richard Wagner for these thesis studies, Senta, Elisabeth, Venus, Isolde, and Kundry, possess both dramatic depth and vocal range. The vocal parts written for these characters demand strong dramatic soprano voices; their internal conflicts, passions, and spiritual transformations are expressed through this vocal structure. This structure is part of Richard Wagner's aim to integrate music and dramatic expression. The vocal writing of female characters increases the emotional intensity of the narrative and highlights their redemptive, self-sacrificing or tragic aspects on the mythological plane.