Depresyonda bozulan somatosensorial integrasyonun selfbütünlüğünün bozulması ile ilişkisinin rubber hand illusionparadigması kullanılarak değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between impaired somatosensory integration in depression and disruption of self-integrity using the rubber hand illusion paradigm
- Tez No: 983110
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SAFFET GÖNÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Major Depresif Bozukluk, İnterosepsiyon, Çoklu Duyusal Entegrasyon, Propriyosepsiyon, Vücut Sahiplik İllüzyonları, Propriyoseptif Drift, Depressive Disorder, Major, Interoception, Multisensory Integration, Proprioception, Body Ownership Illusions, Proprioceptive Drift
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ: Major Depresif Bozukluk (MDB) toplumda en sık karşılaşılan psikiyatrik rahatsızlıklardan biridir ve ciddi bir sosyoekonomik yük oluşturmaktadır. Bireyin içsel duyumlarını fark etmesi, yorumlaması ve bunlara tepki vermesini içeren çok boyutlu bir süreç olan interosepsiyonun depresyonla ilişkisi birçok araştırmacı tarafından incelenmiştir. Çalışmaların sonuçları karmaşık olmakla birlikte, interoseptif farkındalığın depresyonda azaldığı düşünülmektedir. Çoklu duyusal entegrasyonun değerlendirilmesinde sık kullanılan bir protokol olan Rubber Hand Illusion (RHI) paradigmasının, interosepsiyonla ilişkisini değerlendiren çalışmalarda interoseptif duyarlılığın vücut temsillerinin şekillendirilebilirliğinin öngörücüsü olduğu ileri sürülmüştür. Özellikle de düşük interoseptif duyarlılığa sahip bireylerin, RHI sırasında daha güçlü sahiplik yanılsaması yaşadığı görülmüştür. AMAÇ: Depresyonda interoseptif duyarlılığın azaldığı düşünülmektedir. İnteroseptif duyarlılığın azalmasının da RHI paradigmasında ilüzyon şiddetini arttırdığı düşünülmektedir. Sonuç olarak depresyonda illüzyon şiddetinin artmış bulunması beklenmektedir. Bu çalışmada MDB tanılı hastalar ve sağlıklı kontrol (SK) grubunun illüzyon şiddeti açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Çalışmaya Ege Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniklerine başvuran, alım kriterlerini karşılayan MDB tanılı hastalar (n=30) ile cinsiyet,yaş ve eğitim düzeyi açısından eşleştirilmiş sağlıklı kontroller (n=33) dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği-17 (HAMD-17), Çok Boyutlu Bedensel Farkındalık Değerlendirmesi-2 (MAIA-2), Vücut Farkındalığı Anketi (VFA), İnterosepsiyon Duyu Ölçeği (İDÖ), Öz-bilinç Ölçeği (ÖBÖ) ve Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ) uygulanmış ve sonrasında katılımcılara üç senkron ve üç asenkron olacak şekilde toplamda altı seanslık RHI paradigması uygulanmıştır. Her seansta propriyoseptif drift (PD) ölçülmüş ve RHI ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler RHI, interoseptif farkındalık ve depresyon ilişkisini incelemek amacıyla uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. BULGULAR: MDB ve sağlıklı kontrol grubu arasında PD ortalaması açısından anlamlı fark bulunmadı. Senkron uyarım seanslarında PD'nin MDB grubunda gittikçe arttığı, sağlıklı grupta ise minimal bir artış sonrası bazal seviyenin altına indiği saptanmış olup; trend anlamlı olarak gruplar arasında farklı bulundu (p=0,007). Depresyon tanılı hastalarda senkron uyarımlardan sonra ölçek skorlarında belirgin artış izlendi (p=0,001), sağlıklılarda ise skor sonuçları stabil seyretti. Ölçek sonuçları trendi(p=0,001) ve aynı zamanda üçüncü seanstaki ölçek sonuçları (p=0,012) gruplar arasında anlamlı olarak farklı saptandı. Asenkron seanslardaki değişim trendi gruplar arasında benzerdi. Yalnızca ikinci seansta ilüzyonun şiddeti depresyon grubunda daha yüksek saptandı. Çalışma grubumuz RHI deneyimleyen ve deneyimlemeyen katılımcılar diye ikiye ayrılıp değerlendirildiğinde, iki grup arasında, İDÖ, ÖBÖ ölçeği içsel öz farkındalık alt grubu ve TAÖ skorları anlamlı olarak farklı saptandı (sırasıyla p=0,042, p=0,038 ve p=0,034). RHI deneyimleyen grubun daha yüksek İDÖ ve TAÖ skorları, daha düşük ÖBÖ içsel özfarkındalık skoruna sahip olduğu saptandı. SONUÇ: Çalışmamızın sonuçlarında; MDB grubunda PD'nin SK grubundan farklı olarak artış trendi göstermesi, RHI ölçeğinin de MDB grubunda seanslar arası yükselme trendi göstermesi ve 3. Seansta MDB grubunda anlamlı olarak daha yüksek saptanması ve ölçek sonuçlarında interoseptif süreçlerin MDB grubunda zayıf olduğunun görülmesi, hipotezimizi destekler niteliktedir. Bulgularımız; interoseptif süreçlerdeki zayıflığın ilüzyonu psikiyatrik hastalıktan bağımsız olarak arttırdığını göstermektedir. Bu bulgu, RHI'nın zayıf interoseptif süreçleri gösteren bir kişilik özelliği olabileceğini ve psikiyatrik hastalığa yatkınlığı anlamada etkili bir yöntem olabileceğini düşündürmektedir. Gelecekte bu konuda yapılacak çalışmalar psikiyatrik durumlara yatkınlığın davranışsal ölçümlerle belirlenebilmesine olanak verebilir. İnteroseptif süreçlerdeki zayıflığa yönelik etkili zihin-beden müdahalelerinin yeni çalışmalardaki bilgilerle daha da geliştirilmesi depresyon gibi psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisi için yeni seçenekler sunabilir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Major Depressive Disorder (MDD) is one of the most common psychiatric disorders in society and poses a significant socioeconomic burden. Interoception, a multidimensional process that involves perceiving, interpreting, and responding to internal bodily sensations, has been examined in relation to depression by many researchers. Although the findings are complex, it is generally suggested that interoceptive awareness is reduced in depression. In studies evaluating the relationship between interoception and the Rubber Hand Illusion (RHI) paradigm, which is frequently used to assess multisensory integration, interoceptive sensitivity has been proposed as a predictor of the malleability of body representations. In particular, individuals with low interoceptive sensitivity have been found to experience a stronger ownership illusion during RHI. AIM: It is thought that interoceptive sensitivity is reduced in depression. A decrease in interoceptive sensitivity is also thought to increase the intensity of the illusion in the Rubber Hand Illusion (RHI) paradigm. As a result, an increased illusion intensity is expected in depression. This study aims to compare the intensity of the illusion between patients diagnosed with Major Depressive Disorder and a healthy control (HC) group. METHOD: The study included patients diagnosed with Major Depressive Disorder (MDD) (n=30), who met the inclusion criteria and were recruited from the outpatient clinics of the Department of Psychiatry at Ege University Hospital, along with healthy controls (n=33) matched for gender, age, and educational level. All participants completed the Hamilton Depression Rating Scale-17 (HAMD-17), the Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness-2 (MAIA-2), the Body Awareness Questionnaire (BAQ), the Interoceptive Sensory Questionnaire (ISQ), the Self-Consciousness Scale (SCS), and the Toronto Alexithymia Scale (TAS). Following this, each participant underwent the Rubber Hand Illusion (RHI) paradigm in a total of six sessions (three synchronous and three asynchronous). In each session, proprioceptive drift (PD) was measured and the RHI questionnaire was administered. The data obtained were analyzed using appropriate statistical methods to examine the relationships among RHI, interoceptive awareness, and depression. RESULTS: There was no significant difference in the mean PD between the MDD and healthy control groups. In synchronous stimulation sessions, it was observed that PD gradually increased in the MDD group, whereas in the healthy group, it dropped below the baseline after a minimal increase; the trend was found to be significantly different between the groups (p = 0.007). After synchronous stimulations, a significant increase in scale scores was observed in patients diagnosed with depression (p = 0.001), while the score results remained stable in healthy individuals. The trend in scale results (p = 0.001), as well as the scale results in the third session (p = 0.012), were found to be significantly different between the groups. The trend of change after asynchronous sessions did not show a significant difference over time in either group and was similar between the groups. Only in the second session was the intensity of the illusion found to be higher in the depression group compared to the control group.When our study group was divided into participants who experienced and did not experience the RHI, significant differences were found between the two groups in the Interoception Sensory Scale (ISS), the inner self-awareness subscale of the Self-Consciousness Scale (SCS),and the Toronto Alexithymia Scale (TAS) (p = 0.042, p = 0.038, and p = 0.034, respectively). It was found that the group who experienced the RHI had higher ISS and TAS scores and lower inner self-awareness subscale scores of the SCS. CONCLUSION: According to the results of our study; the increasing trend of PD in the MDD group, unlike the HC group, the increasing trend of the RHI scale scores across sessions in the MDD group, and the significantly higher scores in the third session in the MDD group, along with the observation of weakened interoceptive processes in the MDD group in the scale results, support our hypothesis. Our findings indicate that the weakness in interoceptive processes increases the illusion independently of psychiatric illness. This finding suggests that the RHI may be a personality trait indicating weak interoceptive processes and could be an effective method for understanding susceptibility to psychiatric disorders. Future studies on this subject may enable the identification of vulnerability to psychiatric conditions through behavioral measurements. The further development of effective mind- body interventions targeting weakness in interoceptive processes, based on findings from new studies, may offer new treatment options for psychiatric disorders such as depression.