Maturasyon medyumuna folikül sıvısı ilavesinin sığır oositlerinin in vitro fertilizasyonu ve embriyo gelişimi üzerine etkisi
Effect of follicular fluid addition to maturation medium on in vitro fertilization and embryo development of bovine oocytes
  1. Tez No: 983111
  2. Yazar: MAİDE GÖLBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN ALİ DİNÇ, DOÇ. DR. SAKİNE ÜLKÜM ÇİZMECİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Embriyo, Folikül sıvısı, Maturasyon, Ovum Pick Up (OPU), Embryo, Follicular fluid, Maturation, Ovum Pick-Up (OPU)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Doğum ve Jinekolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Sunulan tez çalışmasının amacı, değişen oranlarda maturasyon medyumu olarak kullanılan folikül sıvısının (FS) in vitro maturasyon ve blastosist gelişim süreçleri üzerine etkilerini incelemektir. Genomik seçilimle genetik üstünlükleri doğrulanan 10 adet Holstein düveden OPU yöntemiyle elde edilen FS eşit miktarda birleştirilerek, hormonal ve biyokimyasal içerikleri bakımından analiz edildi ve maturasyon medyumu olarak kullanıma hazır hale getirildi. Folikül sıvısı, toplam hacim içerisindeki ticari medyum (TM) oranına göre değişen oranlarda hazırlandı ve dört gruba ayrıldı. Bunlar; Grup 1 (%25 FS+%75 TM), Grup 2 (%50 FS + %50 TM), Grup 3 (%100 FS) ve Kontrol (%100 TM). Çalışmada kullanılan 1738 adet A kalite oosit, mezbahadan temin edilen 347 adet ovaryumdan toplandı ve gruplar içerisinde (Grup 1, n=451; Grup 2, n=436; Grup 3, n=419; Kontrol, n=432) in vitro maturasyon sürecine alındı. Maturasyon oranı, kumulus ekspansiyonu ve nükleer maturasyon oranına göre belirlendi. Grade II bakımından Grup I ve Grup II'deki kumulus ekspansiyonu oranları (sırasıyla %14,20, %13,50), Grup III ve Kontrol grubuna göre daha düşük bulundu (sırasıyla, %23,40, %28,50, P<0,0001). Benzer şekilde, Grade III bakımından Grup I ve Grup II'deki kumulus ekspansiyonu oranları (sırasıyla %77,90, %77,50), Grup III ve Kontrol grubuna göre daha yüksek (sırasıyla %71,60, %67,60, P<0,0001) bulundu. Nükleer maturasyon oranları yönünden gruplar arasında istatistiksel bir fark belirlenmedi (P>0,05). Maturasyon sonrası her bir gruptan 50 adet oosit, ROS (Serbest Oksijen Radikalleri, n = 25) ve GSH (Glutatyon, n = 25) ile boyandı. Gruplar arasında ROS oranları bakımından istatistiksel bir fark görülmezken (P<0,05), GSH düzeyi, kontrol grubunda diğer gruplara göre daha düşük bulundu (80,25  7,41, P<0,0001). Grup I ve Grup II de fertilizasyon, bölünme ve blastosist oranları diğer gruplara göre daha yüksek bulunurken (P<0,05), elde edilen blastosistlerin hücre sayıları bakımından gruplar arasında istatistiksel fark bulunmadı. Benzer şekilde Grup I ve Grup II de apoptotik indeks Grup III ve Kontrol grubuna göre daha düşük bulundu (sırasıyla, %3,77, %5,34, %7,18, %7,14, P<0,0001). Sonuç olarak, maturasyon medyumuna düşük ve orta düzeylerde FS ilavesi, oositlerin maturasyon yetkinliği, oksidatif denge ve blastosist gelişimi üzerine olumlu etkiler sağlamış, yüksek FS oranlarında bu etkilerin sınırlı kaldığı görülmüştür. Ayrıca elde edilen bulgular, %100 FS grubunun kontrol grubuna yönelik potansiyel bir alternatif oluşturabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present thesis was to investigate the effects of follicular fluid (FF), used as a maturation medium at varying ratios, on in vitro maturation and blastocyst development processes. Follicular fluid (FF) obtained via the OPU method from 10 Holstein heifers whose genetic superiority had been verified through genomic selection was pooled in equal proportions, analyzed in terms of hormonal and biochemical composition, and prepared for use as maturation medium. The follicular fluid was then adjusted to varying ratios based on the proportion of commercial medium (CM) within the total volume and allocated into four groups: Group 1 (25% FF + 75% CM), Group 2 (50% FF + 50% CM), Group 3 (100% FF), and Control (100% CM). In total, 1,738 Grade A oocytes used in the study were collected from 347 ovaries sourced from a slaughterhouse and subjected to in vitro maturation within the groups (Group 1, n = 451; Group 2, n = 436; Group 3, n = 419; Control, n = 432). The maturation rate was determined based on cumulus expansion and nuclear maturation criteria. Regarding Grade II oocytes, the cumulus expansion rates in Group I and Group II (14,20% and 13,50%, respectively) were found to be lower compared with Group III and the Control group (23,40% and 28,50%, respectively; P<0,0001). Similarly, for Grade III oocytes, the cumulus expansion rates in Group I and Group II (77,90% and 77,50%, respectively) were higher than those in Group III and the Control group (71,60% and 67,60%, respectively; P<0,0001). No statistical difference was observed among the groups in terms of nuclear maturation rates (P>0,05). Following maturation, 50 oocytes from each group were stained with ROS (Reactive Oxygen Species, n = 25) and GSH (Glutathione, n = 25). While no statistically significant difference was detected among the groups in terms of ROS levels (P>0,05), GSH concentration in the Control group was found to be lower compared with the other groups (80,25 ± 7,41, P<0,0001). Fertilization, cleavage, and blastocyst rates were higher in Group I and Group II than in the other groups (P<0,05), although no statistical differences were observed among groups regarding the total cell counts of the resulting blastocysts. Likewise, apoptotic index values in Group I and Group II were lower compared with Group III and the Control group (3,77%, 5,34%, 7,18%, and 7,14%, respectively; P<0,0001). In conclusion, the addition of low and moderate levels of FF to the maturation medium provided positive effects on oocyte maturation competence, oxidative balance, and blastocyst development, while these effects remained limited at high FF ratios. Furthermore, the findings indicate that the 100% FF group may offer a potential alternative to the control group.