Teknoloji odakli platform olarak metaverse evreni ve yapay zeka: endüstri̇yel tasarim eğitimi açisindan bir analiz
Metaverse universe and artificial intelligence as technology-focused platforms: an analysis from the perspective of industrial design education
- Tez No: 983239
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FÜSUN CURAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Dijital eğitim, Çevrimiçi eğitim, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Digital education, Online education, Human-artificial intelligence interaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, yapay zekâ ve metaverse platformlarının endüstriyel tasarım eğitimi üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Teknolojinin gelişimiyle birlikte tasarım süreçleri ve eğitim yöntemleri dönüşüme uğramış; dijital platformlar, tasarım disiplininde hem araç hem de ortam olarak yeni fırsatlar sunmuştur. Bu kapsamda, metaverse ve yapay zekâ kavramlarının tarihsel gelişimi, endüstriyel tasarımla ilişkisi ve eğitimdeki yeri literatür taramasıyla ele alınmıştır. Araştırmanın uygulama kısmında, Eskişehir Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü 4. sınıf öğrencileriyle dört aşamalı bir workshop gerçekleştirilmiş; katılımcılar, Fortnite metaverse platformundaki avatarlar için yapay zekâ destekli ayakkabı tasarımı yaparak süreci deneyimlemiştir. Öğrenme eğrileri, platform kullanımı, yaratıcı süreçte yapay zekânın rolü ve tasarımcı kimliği bağlamında veriler toplanmıştır. Tematik analiz yöntemiyle değerlendirilen bulgular, yapay zekânın yaratıcılığı teşvik ederken özgünlük ve stil aktarımı gibi alanlarda sınırlamalar yarattığını ortaya koymuştur. Metaverse platformlarının ise tasarım farkındalığı ve dijital üretim süreçlerine katkı açısından eğitimde önemli rol oynadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, yapay zekâ ve metaverse teknolojilerinin endüstriyel tasarım eğitiminde araç olarak kullanımı, pedagojik, estetik ve kültürel açıdan kapsamlı bir değişim gerektirmektedir. Bu tez, dijitalleşen yaratıcı tasarım süreçleri ve yeni nesil eğitim modellerine yönelik öneriler sunarak literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the impact of artificial intelligence and metaverse platforms on industrial design education. With the advancement of technology, design processes and educational methods have undergone significant transformation; digital platforms have emerged as both tools and environments, offering new opportunities within the design discipline. In this context, the historical development of the concepts of metaverse and artificial intelligence, their relationship with industrial design, and their role in education are addressed through a literature review. In the practical part of the study, a four-stage workshop was conducted with fourth-year students from the Department of Industrial Design at Eskişehir Technical University. Participants experienced the process by designing AI-assisted shoes for avatars within the Fortnite metaverse platform. Data were collected regarding learning curves, platform usage, the role of AI in the creative process, and designer identity. Thematic analysis of the findings revealed that while AI fosters creativity, it also poses limitations in areas such as originality and style transfer. Metaverse platforms, on the other hand, were found to play an important role in raising design awareness and contributing to digital production processes in education. In conclusion, the use of AI and metaverse technologies as tools in industrial design education requires a comprehensive transformation in pedagogical, aesthetic, and cultural terms. This thesis contributes to the literature by offering suggestions for digitized creative design processes and next-generation educational models.