Betonarme binaların tasarımında görüntü işleme ve optimizasyon tabanlı otomasyon yaklaşımı
Image processing and optimization based automation approach in the design of reinforced concrete buildings
  1. Tez No: 983275
  2. Yazar: TALHA ORHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR TUNABOYU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli otomasyon, Sayısal görüntü işleme, Süreç otomasyonu, Tasarım otomasyonu, Topoloji optimizasyonu, Yapısal optimizasyon, Computer aided automation, Digital image processing, Process automation, Design automation, Topology optimization, Structural optimizasyon
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, mimari planlardan yola çıkılarak taşıyıcı sistem tasarımının görüntü işleme ve sezgisel optimizasyon yöntemleri ile otomasyonu amaçlanmıştır. İlk aşamada, dijital mimari planlar görüntü işleme teknikleri kullanılarak analiz edilmiş; yapısal aks sistemi ve potansiyel kolon yerleşim noktaları nesnel ve tekrarlanabilir bir biçimde belirlenmiştir. Bu veriler temel alınarak oluşturulan aks sistemi üzerinde kolonların yerleştirilmesi ile kolon ve kiriş kesitlerinin seçimi, yapı maliyeti ve yönetmelik gereklilikleri dikkate alınarak karma tamsayılı bir optimizasyon problemi olarak formüle edilmiştir. Çözüm uzayı büyük oranda ayrık yapıda olup yalnızca küçük bir bölümü geçerli çözümlerden oluştuğu için, klasik türev tabanlı yöntemler yerine sezgisel algoritmalar kullanılmıştır. Bu kapsamda farklı optimizasyon algoritmaları kullanılarak sistem test edilmiş, performansları karşılaştırılmış ve en iyi sonuçları veren algoritma belirlenmiştir. Her çözüm adayının değerlendirilmesi; algoritmik modelleme, sayısal analiz ve özel amaç fonksiyonu hesaplamalarını içermektedir. Bu işlemler çözüm adayları arasında bağımsız olarak yürütülebildiğinden, süreç algoritmanın kendisi paralel olarak çalışmasa da her adayın değerlendirilmesinde yüksek paralellik potansiyeli barındırmaktadır. Bu bağlamda, analizlerin çok çekirdekli işlemcilerde eşzamanlı yürütülmesini sağlayan paralel hesaplama yapısı geliştirilmiştir. Taşıyıcı sistem analizleri, yüksek hız avantajı nedeniyle OpenSEES platformunda gerçekleştirilmiş; değerlendirme ve ceza fonksiyonları ise MATLAB ortamında tanımlanmıştır. Geliştirilen sistem, farklı algoritmaların karşılaştırılması sonucunda optimum taşıyıcı sistem tasarımının elde edilmesine olanak sağlayan, kullanıcıdan minimum veri girişiyle çalışan uçtan uca bir otomasyon yaklaşımı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to automate the structural system design process from architectural plans by integrating image processing and heuristic optimization methods. In the initial stage, digital architectural plans are analyzed using image processing techniques, enabling the structural axis system and potential column locations to be identified in an objective and repeatable manner. Based on this data, the placement of columns along the generated axis system and the selection of column and beam cross-sections are formulated as an optimization problem, considering both code requirements and cost criteria. Since the solution space is largely discrete and only a small subset corresponds to valid solutions, heuristic algorithms are employed instead of classical derivative-based methods. Within this scope, different optimization algorithms were tested, their performances compared, and the algorithm providing the best results was identified. The evaluation of each candidate solution involves algorithmic modeling, numerical analysis, and the computation of a customized objective function. As these operations can be conducted independently across solutions, the process carries high parallelism potential at the evaluation level, even though the optimization algorithm itself does not operate in parallel. Accordingly, a parallel computing framework was developed to enable simultaneous evaluations on multi-core processors. Structural analyses were performed using the OpenSEES platform due to its high computational speed, while evaluation procedures and penalty functions were implemented within the MATLAB environment. The developed system provides an end-to-end automation approach that, through the comparison of different algorithms, enables the attainment of an optimum structural system design with minimal user input.