Önüretimli betonarme binaların tasarımında bina yükseklik sınıflarının kolon-kiriş bağlantı tiplerine göre araştırılması
Investigation of building height classes according to beam-column connection types in the design of precast reinforced concrete buildings
- Tez No: 935505
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK CAN GİRGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Önüretimli betonarme binalar, bina yükseklik sınıfı, doğrusal olmayan davranış, artımsal dinamik analiz, Precast reinforced concrete buildings, structural height limits, nonlinear behavior, incremental dynamic analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bina yükseklik sınırlamaları, yapısal tasarım yönetmeliklerinde önemli bir unsurdur ve inşaat süreçlerinin birçok yönünü etkiler. Türkiye'de yapısal sistemlerin yüksekliğine yönelik kısıtlamalar, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY,2018) ile“Bina Yükseklik Sınıfı”kavramının tanımlanmasıyla önemli bir aşamaya ulaşmıştır. Bu yönetmelik, depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesini sağlamak amacıyla yapıların sismik performansını artırmaya yönelik bir dizi kural ve prensip içermektedir. Bina Yükseklik Sınıfı'nın belirlenmesi, deprem tehlike sınıfı ve uygulanan kolon-kiriş bağlantı tipi olmak üzere iki temel faktöre dayanmaktadır. Bu süreçte, yapının bulunduğu bölgenin sismik özellikleri, kullanım amacı ve tasarlanacak yapının yüksekliği gibi faktörler, taşıyıcı sistem tasarımında kritik bir rol oynamaktadır. Özellikle mühendisler, her yapı için aynı taşıyıcı sistemi kullanamaz; yapıların özel gereksinimlerini ve yerel deprem koşullarını dikkate alarak daha esnek ve uygun çözümler geliştirilmesinden sorumludur. Bu bağlamda, doğru taşıyıcı sistemin seçimi hem yapının güvenliği hem de dayanıklılığı açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, ön üretimli betonarme yapılardaki mafsallı ve moment aktarabilen bağlantı tipleri dikkate alınarak TBDY (2018)'de belirlenen bina yükseklik sınıflarının detaylı bir şekilde incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında, mafsallı ve moment aktarabilen ıslak (MAB1) ve ıslak-kaynaklı (MAB3) bağlantılar içeren farklı tip binalarda gerçekleştirilen analizlerle bina yüksekliğinin sismik davranış üzerindeki etkileri araştırılmış, farklı yükseklik farklı yükseklik sınıflarına sahip yapıların sismik performansı belirlenerek mevcut yönetmelikteki limitlerin yeterliliği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Building height limitations are a crucial aspect of structural design regulations, influencing various stages of the construction process. In Turkey, height restrictions for structural systems have reached a significant milestone with the introduction of the Building Height Classification concept in the Turkish Building Earthquake Code (TBDY, 2018). This code establishes a set of rules and principles aimed at enhancing the seismic performance of structures to ensure earthquake-resistant construction. The determination of the Building Height Classification is based on two fundamental factors: seismic hazard classification and the type of beam-column connection used in the structural system. In this process, key considerations such as the seismic characteristics of the region, the intended use of the building, and its designed height play a critical role in the structural system design. Engineers cannot adopt a one-sizefits- all approach to structural systems for every building; instead, they must develop flexible and suitable solutions that account for specific structural requirements and local seismic conditions. In this context, the selection of an appropriate structural system is of utmost importance for both the safety and durability of a building. This study aims to provide a detailed analysis of the building height classifications defined in TBDY (2018), focusing on pinned and moment-transferring connection types in precast reinforced concrete structures. The research examines the seismic behavior of buildings with different height classifications by analyzing structures incorporating pinned connections and moment-transferring wet (MAB1) and wetwelded (MAB3) connections. Throughout the analysis process, the seismic performance of buildings with varying height classifications will be evaluated, and the adequacy of the existing regulatory limits will be assessed.