Marka değerinin beyaz yakalı iş görenlerin örgütsel bağlılığına olan etkisini ölçmeye yönelik bir uygulama
An application for measuring the effect of brand equity on white-collar employees' organizational commitment
- Tez No: 983279
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL GÜRÜN KARATEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, Organizational commitment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bir işletmenin sahip olduğu marka değeri birçok bileşenden oluşmaktadır. Bu bileşenlerin başında çalışma ortamı, iş yaşamına yaklaşım biçimi, işletmenin vizyonu, çalışanlarına sunduğu maddi ve manevi fırsatlar gelmektedir. Örgütsel bağlılık ve motivasyonda işgörenlerin kişisel gelişimlerine verilen destek ve kendilerine sunulan imkanlar etkili olan baş faktörlerdir. Bu anlamda, işveren markasının güçlü bir imaja sahip olması, sadece şirketin dış pazarda rekabet gücünü artırmakla kalmaz, aynı zamanda iç pazarda da çalışanları çekme, elde tutma ve motive etme süreçlerini bir başka deyişle insan kaynakları yönetimi süreçlerini doğrudan etkilemektedir. Küresel rekabetin bu denli arttığı günümüz iş dünyasında işletmeler bakımından sürdürülebilirlik, marka değeri ve çalışan bağlılığına etki etmektedir. İşgörenlerin işe adanmışlıklarında, kurum içi verimlilik, motivasyon ve performans gibi faktörleri olumlu yönde şekillendirirken, aynı zamanda markanın dışarıdaki algısını da güçlendirebilmektedir. Bu çalışma, İstanbul İlinde hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde çalışan 120 beyaz yakalı iş görenler üzerinde yürütülecektir. Örgütsel bağlılık ve marka değeri üzerine yapılan literatür incelemeleri, araştırmanın teorik çerçevesini oluşturacaktır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kapsamında anket tekniği ile toplanan veriler analiz edilerek çalışanların örgütsel bağlılık düzeylerinin şirketlerinin marka değerine olan etkileri ölçmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın sonucunda, bu iki kavramın nasıl ilişkilendirildiği ve şirketlerin çalışan bağlılığını artırarak marka değerini güçlendirebileceği üzerine öneriler sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The brand equity of a company consists of multiple components. Key elements include the work environment, the approach to work life, the company's vision, and the material and moral opportunities provided to employees. In organizational commitment and motivation, support for employees' personal development and the opportunities offered to them are the primary factors. In this regard, a strong employer brand not only enhances a company's competitive power in the external market but also directly affects human resource management processes by attracting, retaining, and motivating employees in the internal market. In today's business world, where global competition is intensifying, sustainability, brand equity, and employee commitment have become crucial for businesses. Employee dedication positively shapes factors such as internal efficiency, motivation, and performance, while also strengthening the external perception of the brand. This study will be conducted with 120 white-collar employees working in service sector businesses in Istanbul. Literature reviews on organizational commitment and brand equity will form the theoretical framework of the research. The study aims to measure the impact of employees' organizational commitment levels on their company's brand equity through data collected via surveys as part of a quantitative research method. The results will provide insights into how these two concepts are interrelated and offer recommendations on how companies can enhance their brand equity by increasing employee commitment.