Exploring post-truth narratives in post-brexit novels: A Comparative Study of Ali Smith's Autumn (2016), Jonathan Coe's Middle England (2018), and Sam Byers's Perfidious Albion (2018)
Brexit sonrası romanlarda gerçek-ötesi anlatıları keşfetmek: Ali Smith'in Autumn (2016), Jonathan Coe'nun Middle England (2018) ve Sam Byers'ın Perfidious Albion (2018) kitaplarının karşılaştırmalı Bir Çalışması
  1. Tez No: 983278
  2. Yazar: KÜBRA TÜYSÜZ
  3. Danışmanlar: DR. HATİCE BAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Brexit, gerçek-ötesi, bölünme, Ali Smith, Jonathan Coe, Sam Byers, Autumn, Middle England, Perfidious Albion, Brexit, post-truth, Ali Smith, Jonathan Coe, Sam Byers, Autumn, Middle England, Perfidious Albion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
2016'daki Brexit referandumu, yalnızca siyasi veya ekonomik bir dönüm noktası değil, aynı zamanda Birleşik Krallık'taki günlük yaşamı köklü biçimde dönüştüren kültürel bir kırılmayı da temsil etmiştir. Bu sarsıcı olayın ardından Birleşik Krallık'ın sosyo-politik yapısı derin bir değişime uğramış; belirsizlik, toplumsal bölünme ve gerçek-ötesi siyasetinin etkisinin giderek arttığı bir dönem başlamıştır.“Gerçek-ötesi”terimi, Brexit ve Donald Trump'ın ABD Başkanı seçilmesi sonrasında önem kazanmıştır. Bu terim, duygusal söylemlerin ve kişisel inançların nesnel gerçeklerin önüne geçtiği bir siyasi iklimi tanımlar. Bu tez, çağdaş Britanya edebiyatının gerçek-ötesi anlatılarla nasıl ilişki kurduğunu; Ali Smith'in Autumn, Jonathan Coe'nun Middle England ve Sam Byers'ın Perfidious Albion adlı üç post-Brexit romanı üzerinden incelemektedir. Çalışma, yakın okuma ve tematik analize dayalı nitel bir metodoloji kullanarak, bu romanların Brexit referandumu etrafındaki yalanlarla dolu siyasi söylem tarafından tetiklenen hakikat erozyonunun ve medya manipülasyonunun yoğunlaşmasını vurgulayarak, gerçek-ötesi anlatıları nasıl tasvir ettiğini incelemektedir. Bu tez, Autumn, Middle England ve Perfidious Albion eserlerinin, medya çarpıtması ve duygusal söylemle şekillenen Brexit etrafındaki gerçek-ötesi anlatıların sadece siyasi meseleler olmayıp, günlük yaşamı, kişisel ilişkileri ve toplumsal bağlılığı bölen güçler olduğunu göstermektedir. Çağdaş İngiliz edebiyatına ait bu eserleri analiz ederek, bu çalışma kurgunun siyasal veya ekonomik analizlerin yapamadığı biçimde, gerçek-ötesi siyaset deneyimini benzersiz şekilde yakaladığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The Brexit referendum of 2016 marked not just a political or economic turning point, but a cultural rupture that reshaped everyday life in the UK. In the wake of this seismic event, the socio-political landscape of the United Kingdom underwent a profound transformation, ushering in an era marked by uncertainty, division, and the growing influence of post-truth politics. The term“post-truth”gained prominence after both Brexit and the election of Donald Trump as US President. It describes a political climate in which emotional appeal and personal belief increasingly override objective facts. This thesis explores how contemporary British literature engages with post-truth narratives by analysing three post-Brexit novels: Ali Smith's Autumn, Jonathan Coe's Middle England, and Sam Byers's Perfidious Albion. Employing a qualitative methodology grounded in close reading and thematic analysis, the study examines how these novels portray post-truth narratives, focusing on the intensification of truth erosion and media manipulation driven by political rhetoric saturated with falsehoods surrounding the Brexit referendum. This thesis argues that Autumn, Middle England, and Perfidious Albion illustrate how post-truth narratives surrounding Brexit, shaped by media distortion and emotional rhetoric, are not just political issues but forces that fracture daily life, personal relationships, and social cohesion. By analysing these works of contemporary British literature, this study reveals how fiction uniquely captures the lived experience of post-truth politics in ways that political or economic analyses cannot.