Türkiye sürdürülebilir turizm programı'nın sürdürülebilirlik uygulamalarına yansımaları: Kapadokya'daki 4 ve 5 yıldızlı otellerde nitel bir çalışma
The reflections of Türkiye sustainable tourism program on sustainability practices: A qualitative study on 4 and 5 star hotels in Cappadocia
  1. Tez No: 983293
  2. Yazar: UĞURHAN ŞAŞMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ILGAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Nevşehir-Kapadokya, Sürdürülebilir turizm, Sürdürülebilirlik, Nevşehir-Cappadocia, Sustainable tourism, Sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Turizmin sürdürülebilir gelişimi, yalnızca çevresel kaynakların korunmasıyla sınırlı kalmayıp; sosyal, kültürel ve ekonomik boyutların da dengeli bir şekilde gözetilmesini gerekli kılmaktadır. Bu doğrultuda, turizm sektöründe sürdürülebilirlik ilkelerine dayalı sertifikasyon sistemlerinin uygulanması, destinasyonların rekabet gücünü artırmış ve turizm işletmelerinin çevreye duyarlı bir yönetim anlayışı benimsemelerini teşvik etmiştir. Türkiye'nin bu alandaki öncü uygulamalarından biri olan Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı (TSTP), Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) iş birliğinde hayata geçirilmiş ve uluslararası standartlarla uyumlu bir çerçeve sunarak turizm destinasyonlarında sürdürülebilir dönüşümü hızlandırmayı amaçlamıştır. Bu tez çalışması, TSTP'nin Kapadokya bölgesindeki dört ve beş yıldızlı konaklama işletmeleri üzerindeki etkilerini çok boyutlu bir bakış açısıyla ele almıştır. Nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiş; katılımcı görüşlerinin derinlemesine analizini mümkün kılan fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Programın yönetimsel, çevresel, ekonomik ve sosyo-kültürel etkileri analiz edilmiş; ayrıca müşteri memnuniyeti, sadakati ve sürdürülebilirlik algısı gibi kullanıcı temelli çıktılar ile uygulama sürecinde karşılaşılan zorluklar detaylı bir şekilde incelenmiştir. Elde edilen bulgular, TSTP'nin işletmelerde çevresel farkındalık yarattığı, yönetim politikalarında dönüşüm sağladığı ve müşteri memnuniyetine olumlu yansıdığı yönündedir. Alan yazın taraması, mülakatlar ve istatistiksel analizler doğrultusunda elde edilen bulgular, hem kuramsal katkılar sunmuş hem de politika yapıcılara ve uygulayıcılara yönelik somut öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The sustainable development of tourism requires not only the preservation of environmental resources but also a balanced consideration of social, cultural, and economic dimensions. In this context, the implementation of certification systems based on sustainability principles has increased the competitiveness of destinations and encouraged tourism enterprises to adopt environmentally responsible management approaches. One of Türkiye's pioneering initiatives in this area, the Türkiye Sustainable Tourism Program (TSTP), was launched through the collaboration of the Ministry of Culture and Tourism and the Türkiye Tourism Promotion and Development Agency (TGA). It aims to accelerate sustainable transformation in tourism destinations by providing a framework aligned with international standards. This thesis examines the multidimensional impacts of TSTP on four- and five-star accommodation establishments in the Cappadocia region. A qualitative research approach was adopted, employing a phenomenological design to enable in-depth analysis of participant experiences. The managerial, environmental, economic, and socio-cultural effects of the program were analyzed, along with user-based outcomes such as customer satisfaction, loyalty, and perceptions of sustainability. The challenges encountered during the implementation process were also explored in detail. The findings indicate that TSTP has raised environmental awareness within businesses, led to transformative changes in management policies, and positively influenced customer satisfaction. Based on a comprehensive literature review, survey data, and statistical analysis, this study provides both theoretical contributions and concrete policy recommendations for decision-makers and practitioners.