Yerel toplulukların marinaların sürdürülebilirlik politikalarına yönelik algısını etkileyen faktörler-Marmaris örneği
Factors affecting local communities' perception of marinas' sustainability policies: Marmaris case
- Tez No: 983292
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Turizm, Marina İşletmeleri, Deniz Turizmi, Yerel Topluluklar, Toplumsal Refah, Sustainability, Sustainable Tourism, Marina Enterprises, Marine Tourism, Local Communities, Social Welfare
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Muğla ilinin Marmaris ilçesinde yer alan marinaların sürdürülebilirlik politikalarının yerel topluluklar algıları üzerine etki eden faktörlerin araştırılmasını hedeflemektedir. Çalışmada marinaların çevresel, sosyal, kültürel ve ekonomik sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik politikalarının yerel halk, ilgili sivil toplum kuruluşları (STK'lar), bölge yöneticileri, belediye, dernekler gibi paydaşlar üzerindeki algılarının nasıl şekillendiği ve bu algılara etki eden temel unsurlar analiz edilecektir. Farklı disiplinlerde sürdürülebilirlik çatısı altında pek çok çalışma literatüre kazandırılmıştır. Sürdürülebilirlik, başlangıçta ekonomik kalkınma kapsamında ele alınmış ancak zamanla çevresel ve toplumsal boyutları ile disiplinler arası bir konu haline gelmiştir. İşletmeler faaliyetlerinin sadece ekonomiye değil, çevresel ve toplumsal refaha da hizmet etmesi gerektiğini fark etmişlerdir. Turizm sektörü ve özellikle de yüksek bir getiriye sahip olmasının yanı sıra kaynakların tüketim oranının yüksek olduğu deniz turizm sektörü, sürdürülebilirliğin ilkelerini bütün yönlerini benimsemeye yönelik önemli bir sorumluluk taşımaktadır. Yüksek katma değer sağlayan deniz turizmi ve bu sektörün önemli bir kolu olan marina işletmelerinin, bulunduğu kıyı şehri üzerinde önemli etkilerinin olduğunu söylemek mümkündür. Marmaris'te faaliyet gösteren STK'lar, dernekler, belediye yetkilileri, marina yetkilileri, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) temsilcisi ile yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilecektir. Bu yöntem ile, marinaların çevresel, sosyal, kültürel ve ekonomik sürdürülebilirlik uygulamaları ile ilgili algılar ve bu algılara etki temel faktörlerin derinlemesine anlaşılmasını sağlayacaktır. Bu çalışma marinaların sürdürülebilirlik politikalarının yerel topluluklara etkilerini anlamaya odaklanacaktır. Elde edilen bulgular ışığında, marinaların çevresel, sosyo-kültürel ve ekonomik sürdürülebilirlik stratejilerinin olumlu ve olumsuz yönleri değerlendirilerek, ilgili paydaşlara öneriler sunacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the factors influencing local community perceptions of the sustainability policies implemented by marinas located in the district of Marmaris, Muğla Province, Turkey. The research focuses on analyzing how the environmental, social, and economic sustainability policies of marinas are perceived by local residents and key stakeholders such as non-governmental organizations (NGOs), regional administrators, and municipal authorities. Numerous interdisciplinary studies have contributed to literature under the umbrella of sustainability. While sustainability was initially addressed within the framework of economic development, it has evolved over time into a multidisciplinary concept incorporating environmental and social dimensions. Businesses have come to recognize that their operations should contribute not only to economic growth but also to environmental and social well-being. The tourism sector, particularly the marine tourism segment, which offers high returns but also involves a high rate of resource consumption, bears a significant responsibility to embrace the principles of sustainability in all its dimensions. Marine tourism, which provides high added value, and marina enterprises, as a critical component of this sector, have considerable impacts on the coastal cities in which they are located. In this study, semi-structured interviews will be conducted with representatives of NGOs operating in Marmaris, municipal departments (such as urban and regional planning units and environmental engineering offices), food engineers from hotels, and representatives of the Foundation for Environmental Education in Turkey (TÜRÇEV). This method aims to provide an in-depth understanding of perceptions related to the environmental, social, and economic sustainability practices of marinas, as well as the underlying factors influencing these perceptions. The main objective of this research is to explore the impacts of marina sustainability policies on local communities. Based on the findings, the study will evaluate the strengths and weaknesses of current environmental, social, and economic sustainability strategies implemented by marinas, and offer recommendations to relevant stakeholders.