Die entwicklung des hörverstehens und erweiterung des wortschatzes mithilfe der 100 sekunden Tagesschau im daf-unterricht
Yabancı dil olarak Almanca öğretiminde Tagesschau in 100 sekunden aracılığıyla dinlediğini anlama becerisinin geliştirilmesi ve kelime bilgisinin genişletilmesi
  1. Tez No: 983330
  2. Yazar: GÖKÇE ÇAKMAKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIRIM TUĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil olarak Almanca öğretimi, dinleme-anlama, kelime bilgisi, dijital medya, 100 saniyede haberler, Quizlet, German as a Foreign Language, listening comprehension, vocabulary, digital media, Tagesschau in 100 Sekunden, Quizlet
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Almanca Öğretimi
Özet
Bu doktora tezi, „100 saniyede haberler "(Tagesschau in 100 Sekunden) adlı haber formatı aracılığıyla dinleme-anlama becerisinin geliştirilmesi ve kelime bilgisinin genişletilmesi konularına odaklanmaktadır. İstanbul'daki Türk-Alman Üniversitesi öğrencileriyle yürütülen altı haftalık araştırmada, karma yöntem (Mixed-Methods-Design) uygulanmış; ön test ve son test anketleri, gözlem notları ve bir grup tartışması yoluyla veriler toplanmıştır. Bulgular, kısa ve özgün video metinleriyle düzenli olarak çalışmanın dinleme-anlama becerisini anlamlı düzeyde geliştirdiğini, Quizlet üzerinden yapılan dijital kelime çalışmalarının ise yeni kelimelerin pekiştirilmesini ve etkin biçimde kullanılmasını desteklediğini göstermektedir. Ayrıca katılımcıların öğrenme motivasyonunda belirgin bir artış gözlemlenmiştir. Çalışma, dijital medyanın Almancanın yabancı dil olarak öğretimindeki didaktik değerini ampirik olarak ortaya koymakta ve üniversite hazırlık sınıflarında bu araçların etkili biçimde kullanılmasına yönelik uygulanabilir öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the enhancement of listening comprehension and the expansion of vocabulary in German as a Foreign Language (GFL) instruction through the use of the news format“Tagesschau in 100 Sekunden”(“News in 100 Seconds”). In the context of a six-week study conducted with students at the Turkish-German University in Istanbul, a mixed-methods design was employed, which included pre- and post-questionnaires, observation notes, and a group discussion. The results show that regular work with short, authentic video texts significantly improves listening comprehension, while digital vocabulary practice with Quizlet effectively supports the consolidation and active use of new words. Moreover, a clear increase in the participants' learning motivation was observed. The study provides empirical evidence for the didactic added value of digital media in GFL instruction and formulates practice-oriented recommendations for their targeted use in university preparatory classes.