Acil servis çalışanlarında uyku kalitesi ve tükenmişlik arasındaki ilişkinin belirlenmesi: Bir meta-analiz çalışması
Determining the Relationship Between Sleep Quality and Burnout Among Emergency Department Workers: A Meta-Analysis Study
  1. Tez No: 983335
  2. Yazar: TUĞBA ÇAM YANIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN TEKİNGÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Pittsburg uyku kalitesi ölçeği, Pittsburg sleep quality index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, acil servis çalışanlarında uyku kalitesi ile tükenmişlik arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılan bir sistematik derleme ve meta-analiz araştırmasıdır. Bu çalışmada, belirlenen Türkçe ve İngilizce anahtar kelimeler kullanılarak 01 Eylül 2015-01 Ağustos 2025 tarihleri arasında yayınlanan makalelerin literatür taraması, Pubmed, Cohrane, Google Akademik, Sciencedirect, Web of Science, EMBASE, CINAHL, MEDLINE, EBSCOHOST, YökTez ve ULAKBİM veri tabanlarında yapıldı. Bu çalışmanın metodolojik kalite değerlendirmesi Joanna Briggs Institute tarafından geliştirilen“Analitik Kesitsel Araştırmalar için Kritik Değerlendirme Kontrol Listesi”kullanılarak iki bağımsız araştırmacı tarafından yapıldı. Literatür taramasının sonucunda üç araştırma makalesi meta-analize dahil edildi. Veri analizinde Jamovi 2.3.29.0 programı kullanıldı. Heterojenlik I2 ile yayın yanlılığı Funnel Plots, Kendall's Tau ve Egg testlerinden yararlanılarak belirlendi. Literatür taraması sonucunda sadece üç çalışma meta-analiz için uygun görüldü. Meta-analiz sonucunda acil servis çalışanlarında uyku kalitesi ile duyarsızlaşma arasında [z=5,412; p<0,001] ve duygusal tükenme arasında [z=6,990, p<0,001] istatistiksel anlamlılık saptandı. Çalışmada, uyku kalitesi ile kişisel başarı arasında [z=0,780; p=0,435] anlamlı bir ilişki bulunmadı. Bu meta-analiz çalışmasının sonuçları, acil servis çalışanlarında kötü uyku kalitesinin duyarsızlaşma ve duygusal tükenmeyi arttırdığını gösterdi. Sadece üç çalışmanın dahil edilmesi, uyku kalitesi ile kişisel başarı arasındaki ilişkinin değerlendirilememesine neden olduğunu düşündürdüğünden konuya yönelik kesitsel çalışmaların ve nitel ile nicel araştırmaların bir arada kullanıldığı karma yöntem çalışmalarının yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study is a systematic review and meta-analysis research conducted to determine the relationship between sleep quality and burnout among emergency department staff. In this study, a literature search of articles published between September 1, 2015, and August 1, 2025, using the specified Turkish and English keywords was conducted on the PubMed, Cochrane, Google Scholar, ScienceDirect, Web of Science, EMBASE, CINAHL, MEDLINE, EBSCOHOST, YÖK Tez, and ULAKBİM databases. The methodological quality assessment of this study was performed by two independent researchers using the“Critical Appraisal Checklist for Analytical Cross-Sectional Studies”developed by the Joanna Briggs Institute. As a result of the literature search, three research articles were included in the meta-analysis. The Jamovi 2.3.29.0 program was used for data analysis. Heterogeneity was determined using I2, and publication bias was determined using Funnel Plots, Kendall's Tau, and Egg tests. As a result of the literature search, only three studies were deemed suitable for meta-analysis. The meta-analysis found statistically significant relationships between sleep quality and depersonalization [z=5.412; p<0.001] and emotional exhaustion [z=6.990, p<0.001] among emergency department workers. The study found no significant relationship between sleep quality and personal accomplishment [z=0.780, p=0.435]. The results of this meta-analysis study showed that poor sleep quality in emergency department workers increased depersonalization and emotional exhaustion. Since only three studies were included, it is thought that the relationship between sleep quality and personal accomplishment could not be evaluated. Therefore, it is recommended that cross-sectional studies and mixed-method studies combining qualitative and quantitative research be conducted on this topic.