Öğretmen adaylarının akademik erteleme düzeylerinin gelecek zaman algısı ve akademik başarı üzerinden yordanması
Prediction of preservice teachers' academic procrastination levels through future time perception and academic achievement
  1. Tez No: 983348
  2. Yazar: FATMA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KASIM KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, Akademik erteleme, Gelecek zaman perpektifi, Academic achievement, Academic procrastination, Future time perspective
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, öğretmen adaylarının akademik erteleme eğilimleri ile gelecek zaman algıları ve akademik başarı düzeyleri arasındaki ilişkiler incelenmiş; ayrıca akademik erteleme düzeylerinin bu değişkenler tarafından ne ölçüde yordandığı belirlenmiştir. Araştırma, 2024–2025 akademik yılında Türkiye'nin farklı üniversitelerinde öğrenim gören 349 öğretmen adayı ile yürütülmüş ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bulgulara göre öğretmen adaylarının akademik erteleme eğilimleri orta düzeyde, gelecek zaman algıları orta-iyi düzeyde, akademik başarı ortalamaları ise iyi düzeyde bulunmuştur. Cinsiyet değişkenine göre akademik erteleme düzeylerinde anlamlı bir fark saptanmamış, ancak gelecek zaman algısının“fırsatlara odaklanmak”alt boyutunda kadın öğrencilerin puan ortalamaları erkek öğrencilerden anlamlı biçimde yüksek çıkmıştır. Sınıf düzeyi değişkenine göre akademik erteleme eğilimlerinde anlamlı farklar görülmüş; özellikle 2. ve 4. sınıf öğrencilerinin akademik erteleme puanlarının 1. sınıf öğrencilerinden yüksek olduğu belirlenmiştir. Korelasyon ve regresyon analizleri, gelecek zaman algısının ve akademik başarının akademik erteleme davranışını negatif yönde ve anlamlı biçimde yordadığını göstermiştir. Bu sonuçlar, öğretmen adaylarının geleceğe yönelik farkındalık ve planlama düzeyleri arttıkça akademik erteleme eğilimlerinin azaldığını, dolayısıyla geleceğe odaklı düşünmenin akademik başarı üzerinde dolaylı olarak olumlu bir etkisi olabileceğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, öğretmen adaylarının akademik erteleme davranışlarının bireysel ve eğitsel faktörlerle yakından ilişkili olduğu, bu nedenle öğretmen yetiştirme programlarında zaman yönetimi, öz düzenleme ve motivasyonel becerileri destekleyen uygulamalara önem verilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationships between teacher candidates' academic procrastination tendencies and their perceptions of the future and academic achievement levels; it also determined the extent to which academic procrastination levels were predicted by these variables. The research was conducted with 349 teacher candidates studying at different universities in Turkey during the 2024–2025 academic year, and a correlational survey model was used. According to the findings, teacher candidates' academic procrastination tendencies were found to be at a moderate level, their perceptions of the future were at a moderate-good level, and their academic achievement averages were at a good level. No significant difference was found in academic procrastination levels based on the gender variable; however, female students' mean scores were significantly higher than male students' in the“focusing on opportunities”sub-dimension of future time perception. Significant differences were observed in academic procrastination tendencies according to the grade level variable; in particular, it was determined that the academic procrastination scores of 2nd and 4th grade students were higher than those of 1st grade students. Correlation and regression analyses showed that future time perception and academic achievement predicted academic procrastination behavior in a negative and significant way. These results reveal that as teacher candidates' levels of future awareness and planning increase, their academic procrastination tendencies decrease, suggesting that future-oriented thinking may have an indirect positive effect on academic achievement. In conclusion, it has been determined that teacher candidates' academic procrastination behaviors are closely related to individual and educational factors. Therefore, teacher training programs should emphasize practices that support time management, self-regulation, and motivational skills.