Pratik teoloji ve din eğitimi ilişkisi: Almanya örneği
The relationship between practical theology and religious education: the case of Germany
- Tez No: 983349
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZARİFE ŞEYMA ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Almanya, Din eğitimi, Germany, Religious education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de din eğitimi alanını teolojik temelde yeniden konumlandırmak amacıyla Almanya kapsamında“pratik teoloji”kavramını merkeze almaktadır. Türkiye'de din eğitimi genellikle pedagojik yaklaşımlar içinde tanımlanmakta, okullardaki örgün din dersleriyle sınırlı görülmektedir. Oysa din, yalnızca aktarılacak bir bilgi değil; inanç, ibadet ve kimlik boyutlarıyla yaşanan bir tecrübedir. Bu nedenle din eğitiminin yalnızca eğitim bilimiyle açıklanması, onu indirgemeci bir düzeye taşımaktadır. Pratik teoloji, tam da bu noktada, dinin birey ve toplum üzerindeki etkilerini teolojik bir zeminde ele alan bütüncül bir yaklaşım sunmaktadır. Kökleri Erken Hristiyanlık dönemine dayanmakta olup, papaz eğitiminden türemiştir. Pratik teoloji, Reformasyon döneminin dinamikleri içerisinde şekillenmiş ve Orta Çağ kilisesinin uygulamalarının sorgulanmasıyla yön değiştirmiştir. Modern anlamda ise, 18. yüzyıldan itibaren Almanya'da papaz eğitimi çerçevesinde kurumsallaşmış; bu doğrultuda hem teorik hem de uygulamalı yönleri olan bir alan hâline gelmiştir. Friedrich Schleiermacher, Friedrich Niebergall ve Karl-Fritz Daiber gibi düşünürlerin katkılarıyla ve liberal teolojinin etkisiyle bilimsel bir nitelik kazanmıştır. Schleiermacher, pratik teolojiyi uygulamanın teorisi olarak tanımlamış ve onu teolojik düşüncenin merkezine yerleştirmiştir. Bu tez, Almanya'daki Almanca literatürde pratik teoloji kavramını ve bu kavramın din eğitimiyle ilişkisini incelemiştir. Çalışmada teoloji, pratik teoloji ve din eğitimi kavramları tanımlanmış; bu alanların tarihsel gelişim süreçleri ele alınmıştır. Özellikle pratik teolojinin üzerinde etkisi olan liberal teoloji yaklaşımı analiz edilmiştir. Böylece, Türkiye'de din eğitiminin kuramsal çerçevesini zenginleştirmek ve bilimsel altyapısına katkı sağlamak amaçlanmıştır. Ayrıca, pratik teolojinin yapısı üzerinden Türkiye'de din eğitimi biliminin akademik yapılanmasına dair yeni bir tartışma zemini oluşturulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the concept of“practical theology”in Germany, with the aim of establishing a theological basis for religious education in Turkey. Religious education in Turkey is generally defined from a pedagogical perspective and is often considered to be limited to formal religious classes in schools. However, religion is not merely information to be conveyed; it is an experience shaped by belief, worship and identity. Therefore, explaining religious education solely in pedagogical terms reduces it to a simplistic level. In this regard, practical theology offers a holistic approach, addressing the impact of religion on individuals and society from a theological perspective. Its roots date back to the Early Christian period, originating from pastoral education. It took shape within the dynamics of the Reformation and shifted direction when Medieval Church practices were questioned. In its modern form, it became institutionalised within the framework of pastoral education in Germany from the eighteenth century onwards, developing into a field with both theoretical and practical aspects. Through the contributions of scholars such as Friedrich Schleiermacher, Friedrich Niebergall and Karl-Fritz Daiber, it acquired a scientific character under the influence of liberal theology. Schleiermacher defined practical theology as the theory of practice, placing it at the centre of theological thought. This thesis examines the concept of practical theology in German literature and its relationship with religious education. It discusses the concepts of theology, practical theology and religious education, and analyses the historical development of these fields. Particular focus is given to the liberal theological approach that has influenced practical theology. The aim is to enrich the theoretical framework of religious education in Turkey and contribute to its scientific infrastructure. Furthermore, the goal is to initiate discussion on the academic structure of religious education science in Turkey by exploring the structure of practical theology.