Duygusal zekâ ile evlilik uyumu ve evlilik doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between emotional intelligence, marital adjustment, and marital satisfaction
- Tez No: 983352
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH TOPCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile içi ilişkiler, Duygusal zeka, Evlilik doyumu, Evlilik ilişkisi, Çift uyumu, Family relations, Emotional intelligence, Marital satisfaction, Marital relationship, Appropriateness of couples
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kto Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, evli bireylerin duygusal zekâ düzeylerinin evlilik uyumu ve evlilik doyumu üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'nin farklı şehirlerinde yaşayan 18-65 yaş aralığındaki 350 katılımcıya sosyo demografik bilgileri, Duygusal Zekâ Ölçeği, Evlilik Doyumu Ölçeği ve Yenilenmiş Çift Uyum Ölçeği uygulanmıştır. Anket formları, elektronik ortamda katılımcılara ulaştırılmıştır. Araştırma, genel tarama modellerinden biri olan ilişkisel tarama modeli çerçevesinde yürütülmüş olup, duygusal zekâ, evlilik uyumu ve evlilik doyumu arasındaki ilişkiler detaylı biçimde analiz edilmiştir. Elde edilen veriler, IBM SPSS 25 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, evli bireylerin duygusal zekâ düzeyleri genel olarak orta düzeyde, evlilik uyumu ve evlilik doyumu ise iyi düzeydedir. Demografik değişkenlerden gelir durumu, evlilik süresi, evlenme şekli, çocuk sayısı ve ikamet edilen şehir, duygusal zekâ ve alt boyutları üzerinde anlamlı farklılıklar yaratmaktadır. Yüksek gelirli bireylerin empatik ilgi düzeylerinin daha yüksek olduğu; evlilik süresinin olumlu ifade ve duygulara yaklaşım boyutlarını etkilediği görülmüştür. İkamet edilen şehir ise hem duygusal zekânın bazı alt boyutlarını hem de evlilik doyumunu etkilemiş; evlilik uyumu ölçeğinde ise yalnızca doyum ve görüş birliği alt boyutlarında anlamlı farklılık yaratmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of married individuals' emotional intelligence levels on marital adjustment and marital satisfaction. For this purpose, a total of 350 participants aged 18–65 from various cities in Turkey were administered socio-demographic questionnaires, the Emotional Intelligence Scale, the Marital Satisfaction Scale, and the Revised Dyadic Adjustment Scale. Survey tools were delivered electronically. The study was conducted within the framework of the relational screening model, one of the general survey models, and the relationships among emotional intelligence, marital adjustment, and marital satisfaction were analyzed in detail. The collected data were analyzed using IBM SPSS 25 software. The findings indicate that the emotional intelligence levels of married individuals are generally moderate, whereas marital adjustment and marital satisfaction are at a good level. Among the demographic variables, income level, duration of marriage, type of marriage, number of children, and city of residence significantly influenced emotional intelligence and its sub-dimensions. Higher-income participants exhibited greater levels of empathic concern, while the duration of marriage affected the dimensions of positive expression and approach to emotions. Additionally, the city of residence influenced certain sub-dimensions of emotional intelligence and marital satisfaction, whereas in the marital adjustment scale, it produced significant differences only in the sub-dimensions of satisfaction and agreement.