Evlilik uyumu ile bağlanma stilleri ve duygusal zeka arasındaki ilişki
The relationship between marital adjustment and attachment styles and emotional intelligence
- Tez No: 672902
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik uyumu, bağlanma stilleri, duygusal zeka, Marital adjustment, attachment styles, emotional intelligence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Evlilik, bireylerin çocukluktan başlayarak farklı yaşam dönemlerinden itibaren edindikleri ve evlilik yaşantısında sergiledikleri tüm davranışları içeren olağan bir süreç olmakla birlikte bireylerin getirdikleri bu edinimlerin evlilik uyumuna etkisi kaçınılmazdır. Bu çalışmanın amacı evlilik uyumu ile bağlanma stilleri ve duygusal zeka arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu bağlamda bağlanma stillerinin ve duygusal zeka düzeylerinin evlilik uyumu üzerine ilişkisi; cinsiyet, eğitim durumu, evlilik süresi, eşlerin evlenme şekli, eşle yakınlık düzeyi, eşler arasındaki yaş farkı, çocuk sayısı, aile yapıları, ekonomik gelir gibi değişkenlerin etkisi literatürdeki bilimsel çalışmalar temel alınarak incelenecektir. Araştırmaya online oluşturulan anketleri internet üzerinden cevaplayan 225'i kadın, 85'i erkek olmak üzere 310 evli bireyler katılmıştır. Bu kişilerin %72,6'sı kadın, %27,4'ü erkektir. Araştırmada veri toplama aracı olarak online oluşturulan anket kullanılmıştır. Söz konusu anket formu; kişisel bilgilerini içeren Kişisel Bilgi Formu, bağlanma stillerini ölçmek amacıyla Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II, evlilik uyumunu ölçmek için Evlilikte Uyum Ölçeği (EUÖ), duygusal zekalarını ölçmek için Gözden Geçirilmiş Schutte Duygusal Zeka Ölçeği olmak üzere dört ayrı ölçüm kullanılmıştır. Ölçeklerin bu araştırmadaki veriler üzerinden güvenilirlik analizleri uygulanmıştır. Değişkenlerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla Kolmogorov-Smirnov Normallik Testi yapılmıştır. Normal dağılım görülmediğinden değişkenler arasındaki ilişkilerin yönü ve derecesini belirlemek amacıyla non-parametrik testler olan Kendall ve Spearman Korelasyon Testleri ile demografik formla elde ettiğimiz özellikler üzerinden değişkenler üzerindeki farklılıkları incelemek amacıyla non-parametrik testler olan Mann-Whitney U Testi ve Kruskal-Wallis Tek Yönlü Varyans Analizi uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre evlilik uyumu ile duygusal zeka arasında istatistiksel pozitif açıdan anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ancak evlilik uyumu ile bağlanma kaygı boyutu ve bağlanma kaçınma boyutu arasında negatif yönde düşük düzeyli, istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Demografik bilgi formundan elde edilen verilerden hareketle evlilik uyumu ile cinsiyet, eğitim durumu, çalışma durumu, eşle yakınlık düzeyi, aile yapısı, ekonomik gelir arasında anlamlı bir fark olmadığı gözlenmiştir. Araştırmada evlilik uyumu ile evlilik süresi, evlenme şekli ve çocuk sayısı arasında anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Marriage is a process that includes all the behaviors individuals have acquired starting from childhood and exhibit in their life in marriage, and it is inevitable that these acquisitions brought by the same individuals affect marital adjustment. The purpose of this aim is to examine the relationship between marriage and attachment, and emotional intelligence. In this context, the relationship between attachment styles and emotional intelligence levels on marital adjustment; The effects of variables such as age, gender, educational status, marriage age, duration of marriage, marriage type of the spouses, level of the spouse, difference between spouses, number of children, family structures, economic income will be examined in the scientific studies in the literature. 310 married individuals, 225 women and 85 men, who answered online questionnaires online, participated in the study. This URL is 72.6% female and 27.4% male. Online questionnaire was used as data collection tool in the study. The questionnaire form; There are four different measures, namely the Personal Information Form containing personal information, the Experiences in Close Relationship Inventory-II, the Marital Adjustment Scale to measure marital adjustment, and the Revised Schutte Emotional Intelligence Scale to measure their emotional intelligence. Reliability analysis of the scales was applied to the data in this study. Showing whether it shows normal distribution Kolmogorov-Smirnov Normality Test has been done. Since there is no normal distribution, non-parametric tests, Kendall and Spearman Correlation Tests, to determine the direction and degree of relationships between variables, and Mann-Whitney U Test and Kruskal-Wallis One-Way Variance, which are non-parametric tests to examine the differences on variables through the characteristics we have obtained with demographic form. Analysis has been applied. According to the results obtained from the study, a statistically positive significant relationship was found between marital adjustment and emotional intelligence. However, a negative, low level, statistically significant correlation was found between marital adjustment and attachment anxiety dimension and attachment avoidance dimension. Based on the data obtained from the demographic information form, it was observed that there was no significant difference between marital adjustment and gender, educational status, employment status, relationship with spouse, family structure, and economic income. In the study, it was found that there is a significant difference between marital adjustment and duration of marriage, the type of marriage and the number of children.