Çocuk acil servise başvuran travma dışı adli olguların değerlendirilmesi
Evaluation of non-traumatic forensic cases presenting to a pediatric emergency department
  1. Tez No: 983357
  2. Yazar: MEMDUHA BERNA ERTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR BODUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk acil, travma dışı adli olgu, zehirlenme, koroziv madde, intihar girişimi, yabancı cisim, karbonmonoksit, Pediatric emergency, non-traumatic forensic case, poisoning, corrosive ingestion, suicide attempt, foreign body, carbon monoxide
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çocuk acil servisine başvuran travma dışı adli olguların epidemiyolojik özelliklerini, başvuru zamanlarını, tanı dağılımını ve klinik sonlanımlarını ortaya koymak; yaş ve cinsiyete göre farklılıkları saptamak. Gereç ve Yöntem: 1 Ocak 2022–1 Ocak 2025 arasında S.B.Ü. Ankara Atatürk Sanatoryum EAH Çocuk Acil Polikliniği'nde travma dışı adli olgu olarak kaydedilen 1 ay–18 yaş arası 1155 hasta retrospektif olarak incelendi. Demografik veriler, başvuru zamanı/şekli, tanılar ve klinik sonlanımlar standart form ile derlendi. Uygun yerlerde Ki-kare/Fisher, Bağımsız t-testi, Tek Yönlü ANOVA veya Mann-Whitney U/Kruskal-Wallis testleri kullanıldı; p<0.05 anlamlı kabul edildi. Etik kurul onayı mevcuttur. Bulgular: Olguların %51.3'ü kızdı (n=593). Yaş dağılımı >12 yaş %37.3, 2–6 yaş %32.3, 1 ay–2 yaş %20.1 ve 6–12 yaş %10.3 olarak saptandı. Başvurular en sık 18.00–24.00 saatleri arasında gerçekleşti (%42.9). Tanılar içinde ilk üç sırayı kazara ilaç zehirlenmesi (%33.5), koroziv madde alımı (%21.2) ve intihar girişimi (%17.2) aldı; alkol %7.5, yabancı cisim (YC) yutma %7.0, elektrik çarpması %3.6 ve karbonmonoksit zehirlenmesi %3.0 oranında izlendi. Cinsiyete göre dağılım incelendiğinde intiharın kızlarda daha sık olduğu (%27.3'e karşı %6.6; p<0.001), alkolün erkeklerde daha yüksek bulunduğu (%11.0'a karşı %4.0; p<0.001) görüldü. Yaş grubuna göre analizde intiharın >12 yaşta yoğunlaştığı (%45.5; 6–12 yaş %2.5; p<0.001), koroziv alımların 1 ay–2 yaşta en yüksek olduğu (%51.3; p<0.001), YC aspirasyonunun yine 1 ay–2 yaşta öne çıktığı (%4.3; p<0.001) belirlendi. Mevsimsel dağılımda karbonmonoksit zehirlenmesi kış aylarında anlamlı artış gösterdi (p<0.001). Yıllara göre eğilimde YC yutmanın 2024 yılında belirgin biçimde arttığı saptandı (2022 %3.6, 2023 %2.7, 2024 %13.7; p<0.001). Klinik sonlanım açısından olguların %64.7'si servise yatırıldı, %27.3'ü ayaktan tedavi edildi, %3.4'ünde yoğun bakım gereksinimi doğdu ve %2.0'ı eksitus ile sonuçlandı; hiperbarik oksijen tedavisi %0.6 oranında uygulandı ve tamamı karbonmonoksit grubunda yer aldı. Tanıya göre sonlanımlar anlamlı farklılık gösterdi (p<0.001). Kardiyopulmoner arrest olgularında ölüm oranı %85.2 olarak bulundu. Koroziv madde alımlarında servis yatışı %81.6'ya ulaştı. Alkol olgularında ayaktan tedavi oranı %88.4 iken YC aspirasyonunda yoğun bakım gereksinimi %36.4 düzeyinde seyretti. Sonuç: Çocuk acilde travma dışı adli olguların önemli bir bölümünü ilaç zehirlenmeleri ve koroziv alımlar oluşturmakta, intihar girişimleri ise özellikle ergen kızlarda öne çıkmaktadır. Küçük yaşlarda koroziv maruziyet ve YC aspirasyonu belirgin risk alanlarıdır. Bulgular, yaş ve cinsiyete duyarlı koruyucu programlara, mevsimsel CO farkındalığına ve acil bakım süreçlerinde tanıya özgü izlem stratejilerine ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the epidemiological characteristics, presentation patterns, diagnostic distribution, and clinical outcomes of non-traumatic forensic cases admitted to a pediatric emergency department, and to determine differences according to age and gender. Materials and Methods: This retrospective descriptive study included 1155 children aged 1 month to 18 years who were registered as non-traumatic forensic cases between January 1, 2022 and January 1, 2025, at the Pediatric Emergency Department of SBÜ Ankara Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital. Demographic data, time and mode of admission, diagnoses, and clinical outcomes were collected using a standardized form. Statistical analyses were performed with Chi-square/Fisher, Independent t-test, One-way ANOVA, or Mann-Whitney U/Kruskal-Wallis tests, with a significance level of p<0.05. Ethical approval was obtained. Results: Of the patients, 51.3% were female (n=593). Age distribution was >12 years 37.3%, 2–6 years 32.3%, 1 month–2 years 20.1%, and 6–12 years 10.3%. The majority of admissions occurred between 18:00–24:00 (42.9%). The most common diagnoses were accidental drug poisoning (33.5%), corrosive ingestion (21.2%), and suicide attempt (17.2%), followed by alcohol intake (7.5%), foreign body ingestion (7.0%), electrical injury (3.6%), and carbon monoxide poisoning (3.0%). Suicide attempts were significantly more frequent among females (27.3% vs. 6.6%, p<0.001), whereas alcohol intake predominated in males (11.0% vs. 4.0%, p<0.001). By age, suicide attempts were concentrated in adolescents (>12 years, 45.5%, p<0.001), corrosive ingestion was most frequent among infants (1 month–2 years, 51.3%, p<0.001), and foreign body aspiration also peaked in this group (4.3%, p<0.001). Carbon monoxide poisoning showed a marked increase during the winter season (p<0.001). A significant rise in foreign body ingestion was observed in 2024 (13.7% vs. 3.6% in 2022, p<0.001). Regarding clinical outcomes, 64.7% of patients were hospitalized, 27.3% were discharged after outpatient treatment, 3.4% required intensive care, and 2.0% died. Hyperbaric oxygen therapy was applied in 0.6% of cases, all within the CO poisoning group. Outcome differed significantly by diagnosis (p<0.001): mortality reached 85.2% in cardiac arrest cases, service admission rate was 81.6% in corrosive ingestion, outpatient management was predominant in alcohol intoxication (88.4%), and intensive care need reached 36.4% in foreign body aspiration. Conclusion: Non-traumatic forensic cases in pediatric emergency departments are most commonly due to drug poisoning and corrosive ingestion, while suicide attempts are prominent among adolescent girls. Corrosive exposures and foreign body aspirations pose major risks in younger children. The findings highlight the need for age- and gender-sensitive preventive strategies, seasonal carbon monoxide awareness, and diagnosis-specific follow-up approaches in pediatric emergency care.