Otomatik test ekipmanları için grafiksel programlama tabanlı görüntü işleme destekli modüler bir led test sistem tasarımı ve gerçeklenmesi
Design and ımplementation of a modular led test system with graphical programming based ımage processing for automated test equipment
  1. Tez No: 983377
  2. Yazar: EVREN BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Electrical and Electronics Engineering, Mechatronics Engineering, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik kartlar, LED ışığı, Labview, Otomatik test sistemi, Test sistemleri, Electronic cards, LED lights, Labview, Automatic test system, Test systems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Birinci Sanayi Devrimi'nden günümüze kadar uzanan süreçte, makinelerin evrimiyle üretim sistemleri kökten değişmiştir. Hızla artan insan popülasyonu, kentleşme ve gelişen dünyanın bir etkisi olarak endüstriyel üretim ihtiyacı her geçen gün katlanarak artmıştır. Mekanik üretim sistemlerinden elektrikle çalışan hatlara, oradan da dijitalleşme çağının kapılarını aralayan Endüstri 4.0'a kadar uzanan bu dönüşüm, üretim verimliliği kavramını ve kalite standartlarını sürekli olarak yeniden tanımlamaktadır. Dolayısıyla bu süreç yalnızca üretim aşamalarını değiştirmekle kalmamış, aynı zamanda üretim sonrası kalite kontrol ve test proseslerini de daha akıllı, esnek, hızlı ve güvenilir hâle getirme ihtiyacını beraberinde getirmiştir. Endüstriyel test sistemleri, üretim işlemleri tamamlanan ürünlerin gerekli kriterleri sağladığını doğrulamak adına kritik bir rol üstlenmektedir. Bu kriterler her üretim sektörü ve ürün tipi için farklılık göstermektedir. Dolayısıyla sektör ve test edilen ürünün ne olduğu, ürüne uygulanacak testi ve bu testin kapsamını belirlemektedir. Bu endüstriyel testler genel olarak; fonksiyon testleri, elektriksel testler, yapısal testler, çevresel testler ve ömür testleri gibi başlıklarla ifade edilmektedir. Bu tez çalışmasında, bir fonksiyon test sistemi olarak görüntü işleme tabanlı LED kontrolü uygulaması geliştirilmiş ve bu uygulamanın etkileri incelenmiştir. LabVIEW programlama dili kullanılarak geliştirilen sistem, LED'li elektronik kart ve ürün test süreçlerinde düşük maliyetle, yüksek performanslı, esnek bir çözüm sunmanın yanı sıra, insan faktörü kaynaklı hataları minimize ederek otomatik, güvenilir ve raporlanabilir bir test altyapısı sağlamayı hedeflemektedir. Modern endüstriyel üretim sistemlerinde kalite ve güvenilirlik, rekabet avantajı açısından belirleyici unsurlardır. Bu bağlamda, bu tez çalışması kapsamında geliştirilen görüntü işleme tabanlı test sisteminin, yenilikçi yaklaşımlar ile birleşerek kalite kontrol ve test süreçlerine değer katması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
From the First Industrial Revolution to the present day, production systems have undergone a fundamental transformation through the evolution of machinery. As a result of the rapidly growing human population, urbanization, and an ever-developing world, the need for industrial production has increased exponentially. This transformation, from mechanical production systems to electrically driven lines and finally to the digital era of Industry 4.0, has continuously redefined the concepts of production efficiency and quality standards. Consequently, this process has not only altered the stages of production but has also brought forth the necessity of making post-production quality control and testing processes smarter, more flexible, faster, and more reliable. Industrial test systems play a critical role in verifying that products which have completed the manufacturing process meet the required criteria. These criteria vary depending on the production sector and product type. Therefore, the nature of the sector and the product under test determines the type and scope of the test to be applied. In general, these industrial tests can be categorized as functional tests, electrical tests, structural tests, environmental tests, and lifetime tests. In this thesis, an image processing-based LED inspection application has been developed as a functional test system, and the effects of this application have been examined. Using the LabVIEW programming language, the developed system aims to provide an automatic, reliable, and reportable test infrastructure that minimizes human-induced errors while offering a low-cost, high-performance, and flexible solution for testing LED-based electronic boards and products. In modern industrial production systems, quality and reliability are decisive factors for maintaining a competitive advantage. In this context, the image processing-based test system developed within the scope of this thesis is intended to contribute to quality control and testing processes by combining innovative approaches with advanced test automation methods.