Kompetitif yüzücülerde Rowe skorunun skapular diskineziyi taramada etkinliğinin hareket dedektörü ile değerlendirilmesi
Assessing the effectiveness of the Rowe score for screening scapular dyskinesis in competitive swimmers using a motion detection system
- Tez No: 983400
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM ERGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Kompetitif yüzücü, Rowe skoru, Skapular diskinezi, hareket dedektörü, competitive swimmer, Rowe score, scapular dyskinesis, motion detection system
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kompetitif yüzücülerde Rowe skorunun skapular diskineziyi taramada etkinliğinin hareket dedektörü ile değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Kompetitif yüzücülerde skapular diskinezinin Rowe skoru ve elektromanyetik ölçümlerle değerlendirilmesi amacıyla çalışmamıza kendi yaş grubunda kompetitif olarak yüzmekte olan 18-65 yaş arası otuz altı yüzücü gönüllülük esası ile dahil edildi. Hastaların her iki omuz elektromanyetik ölçümleri sonrası Kibler sınıflamasına gore skapular diskinezileri ve Rowe skorları ölçülüp eklem hareket açıklıkları, Beighton skoru,Subjektif Omuz Değeri değerlendirmeye alındı. Bulgular: Toplam 36 kompetitif yüzücü değerlendirildi. Polhemus Patriot (Vermont, USA) ile yapılan ölçümlerde, skapular hareketin eksenel değerleri ile Rowe skoru arasında anlamlı negatif korelasyonlar saptandı. Sol omuzda, X ekseni (p = 0,017), A ekseni (p = 0,049) ve R ekseni (p = 0,018) ile Rowe skoru arasında anlamlı ilişki bulundu. Sağ omuzda ise X ekseni (p = 0,018) ve R ekseni (p = 0,007) ile Rowe skoru arasında anlamlı korelasyon saptandı. Subjektif Omuz Değeri (SOD) ile Kibler sınıflaması arasındaki ilişki incelendiğinde, sağ omuzda (p = 0,466) ve sol omuzda (p = 0,190) istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Dominant el ile Kibler sınıflaması arasında da istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p > 0,05). Her iki omuzda Rowe skoru 100 olan ve Kibler sınıflamasına göre Tip 4 (simetrik) olarak değerlendirilen 11 yüzücüde, sol ve sağ omuz X, Y, Z, A, E, R eksenlerindeki sayısal değerler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p > 0,05). Sonuç: Rowe skoru, skapular diskinezi taramasında pratik, düşük maliyetli ve kolay uygulanabilir bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Özellikle risk altındaki yüzücülerde, subklinik skapular disfonksiyonun erken tespiti için yol gösterici olabilir. Düşük Rowe skoru elde edilen olgularda elektromanyetik ölçüm yöntemlerinin kullanılması, ikincil omuz patolojilerinin önlenmesine diskinezinin tanınması ile katkı sağlayabilir. Bulgularımız, Rowe skorunun bu alandaki potansiyelini ortaya koymakla birlikte, doğrulayıcı çalışmalarla desteklenmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effectiveness of the Rowe score in screening for scapular dyskinesis in competitive swimmers using a motion detector. Materials and Methods: In order to evaluate scapular dyskinesis in competitive swimmers using the Rowe score and electromagnetic measurements, thirty-six swimmers aged between 18 and 65 years, who were actively competing in their age group, were voluntarily included in the study. Following electromagnetic measurements of both shoulders, scapular dyskinesis was classified according to the Kibler classification, and Rowe scores were recorded. Additionally, range of motion, Beighton score, and Subjective Shoulder Value were assessed. Results: A total of 36 competitive swimmers were evaluated. In measurements performed using the Polhemus Patriot (Vermont, USA), significant negative correlations were found between scapular motion axis values and the Rowe score. In the left shoulder, significant correlations were observed between the Rowe score and the X axis (p = 0.017), A axis (p = 0.049), and R axis (p = 0.018). In the right shoulder, significant correlations were found between the Rowe score and the X axis (p = 0.018) and R axis (p = 0.007). When examining the relationship between the Subjective Shoulder Value (SSV) and the Kibler classification, no statistically significant difference was found for either the right shoulder (p = 0.466) or the left shoulder (p = 0.190). Additionally, no significant difference was detected between the dominant hand and the Kibler classification (p > 0.05). In 11 swimmers with a Rowe score of 100 in both shoulders and classified as Type 4 (symmetric) according to the Kibler classification, no statistically significant differences were found between the numerical values of the X, Y, Z, A, E, and R axes of the left and right shoulders (p > 0.05). Conclusion: The Rowe score emerges as a practical, cost-effective, and easily implementable tool for the screening of scapular dyskinesis. Its application may facilitate the early identification of subclinical scapular dysfunction, particularly among high-risk populations such as competitive swimmers. In individuals presenting with low Rowe scores, the incorporation of electromagnetic assessment techniques could enhance the detection of scapular dyskinesis, thereby contributing to the prevention of secondary shoulder pathologies through timely intervention. These findings underscore the potential role of the Rowe score as a preliminary screening instrument; however, further large-scale, prospective studies are warranted to validate its effectiveness and establish its place within clinical practice.