Hastane dışı kardiyak arrest vakalarında laktak/albumin oranının klinik sonlanımla ilişkisi
  1. Tez No: 983399
  2. Yazar: FARUK ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURDAN YILMAZ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Laktat/Albümin Oranı, Hastane Dışı Kardiyak Arrest, Spontan Dolaşımın Geri Dönüşü, Desicion Curve Analys (DCA), Cubic Spline Regresyon, Prognoz, Kardiyopulmoner Resüsitasyon, Lactate/Albumin Ratio, Out-of-Hospital Cardiac Arrest, Return of Spontaneous Circulation, Decision Curve Analysis, Cubic Spline Regression, Prognosis, Cardiopulmonary Resuscitation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, hastane dışı kardiyak arrest (HDKA) vakalarında spontan dolaşımı geri dönen (SDGD) hastalarda, spontan dolaşım sağlandıktan sonra alınan ilk kan tetkiklerine göre hesaplanan laktat/albümin oranının (LAR) erken dönem klinik sonlanım ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, retrospektif gözlemsel çalışma Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Acil Servisi'nde gerçekleştirildi. 01.01.2019–01.01.2024 tarihleri arasında, hastane dışı kardiyak arrest nedeniyle acil servise getirilen ve spontan dolaşımı geri dönen, 18 yaş ve üzeri, travma öyküsü bulunmayan hastaların verileri hastane kayıt sisteminden retrospektif olarak tarandı. Hastaların demografik verileri, komorbiditeleri, ilk EKG ritimleri, laktat ve albümin başta olmak üzere kan tetkikleri, resüsitasyon süreleri, ilk 24 saatlik ve hastane içi sonlanımları değerlendirildi. LAR oranı, ilk ölçülen laktat ve albümin değerleri ile hesaplandı. Verilere ROC eğrisi analizi, çok değişkenli Cox regresyon, Desicion Curve Analys (DCA) ve Restricted Cubic Spline (RCS) regresyon modeli uygulandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 142 hastanın %58,5'i erkekti ve yaş ortalaması 67,97 ± 16,17 yıl olarak saptandı. Hastaların 24 saatlik sağkalım oranı %44,4 idi. Sağ kalan ve kaybedilen hastaLARarasında pH, baz açığı, AST, ALT, INR ve KPR süresi gibi parametrelerde anlamlı farkLARtespit edildi. LAR değeri sağ kalan grupta daha düşük olup, istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,042). Ancak LAR 'ın ROC analizinde AUC değeri 0,600 olarak bulundu. Çok değişkenli Cox regresyon analizinde LAR dahil hiçbir değişken bağımsız prognostik faktör olarak belirlenmedi. DCA da , LAR kullanımının farklı karar eşiklerinde anlamlı klinik fayda sağladığı gözlendi. Kübik spline analizinde ise LAR ile mortalite riski arasında sürekli artan ancak belirgin eşik içermeyen bir ilişki izlendi. Sonuç: HDKA sonrası resüsitasyon uygulanan hastalarda, erken dönemde hesaplanan LAR değeri ile 24 saatlik mortalite arasında doğrusal olmayan ancak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Restricted cubic spline regresyon, bu ilişkinin eğrili bir yapıda seyrettiğini göstermiştir. Ayrıca DCA , LAR belirli eşik değerleri arasında klinik kararlara net katkı sunduğunu ortaya koymuştur. Bu bulgular, LAR nın hızlı, maliyetsiz ve klinik karar destek sistemlerine entegre edilebilir bir biyobelirteç olabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between the lactate/albumin ratio (LAR), calculated from the first blood tests after the return of spontaneous circulation (ROSC), and early clinical outcomes in patients who experienced out-of-hospital cardiac arrest (OHCA) and achieved ROSC. Materials and Methods: This single-center, retrospective observational study was conducted in the Emergency Department of Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital. Data were obtained by retrospectively reviewing the hospital records of patients aged 18 years or older who were brought to the emergency department due to OHCA, achieved ROSC, and had no history of trauma between January 1, 2019, and January 1, 2024. Demographic characteristics, comorbidities, initial ECG rhythms, laboratory parameters (including lactate and albumin), resuscitation durations, 24-hour and in-hospital outcomes were analyzed. The LAR was calculated using the initial lactate and albumin values. Statistical analyses included ROC curve analysis, multivariable Cox regression, decision curve analysis, and restricted cubic spline regression modeling. Results: Of the 142 patients included in the study, 58.5% were male, and the mean age was 67.97 ± 16.17 years. The 24-hour survival rate was 44.4%. Significant differences were observed between survivors and non-survivors in parameters such as pH, base excess, AST, ALT, INR, and CPR duration. The LAR value was lower in the survivor group, which was statistically significant (p=0.042). However, the AUC value of LAR in the ROC analysis was found to be 0.600. In the multivariate Cox regression analysis, no variable, including LAR, was identified as an independent prognostic factor. In the decision curve analysis (DCA), the use of LAR demonstrated meaningful clinical benefit across various decision thresholds. The restricted cubic spline analysis revealed a continuously increasing relationship between LAR and mortality risk without a distinct threshold. Conclusion: In patients who underwent resuscitation following out-of-hospital cardiac arrest (OHCA), an early assessment of the lactate-to-albumin ratio (LAR) was found to be nonlinearly but significantly associated with 24-hour mortality. The restricted cubic spline regression demonstrated a curved pattern of this association, while decision curve analysis revealed that LAR provided a net clinical benefit within specific threshold ranges. These findings support the potential utility of LAR as a rapid, cost-effective, and integrable biomarker for clinical decision support systems..