ERİŞKİN BİREYLERDE BEDEN BOYUT ALGISI VE SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
EVALUATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN BODY SIZE PERCEPTION AND SOCIAL MEDIA ADDICTION IN ADULTS
- Tez No: 983403
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ERSİN ŞİMŞEK, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ERBAKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Aile Hekimliği, Psikoloji, Psychiatry, Family Medicine, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beden Algısı, Beden Memnuniyetsizliği, Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı (BSMAS), Sosyal Medya Bağımlılığı, Sosyal Medya Bağımlılığı-Yetişkin Form (SMBÖ-YF), Stunkard Figür Ölçeği, Body Perception, Body Dissatisfaction, Bergen Social Media Addiction Scale (BSMAS), Social Media Addiction, Social Media Addiction Scale – Adult Form (SMAS-AF), Stunkard Figure Rating Scale
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, erişkinlerde beden boyut algısı ve sosyal medya bağımlılığı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, 01/09/2024–28/02/2025 tarihleri arasında İstanbul Eyüpsultan 11 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'nde yürütülmüştür. Kesitsel tasarıma sahip çalışmaya 414 erişkin birey dahil edilmiştir. Veri toplamak için sosyo-demografik bilgi formu, SMBÖ-YF, BSMAS ve Stunkard Figür Derecelendirme Ölçeği kullanılmış; katılımcıların antropometrik ölçümleri yapılmıştır. SMBÖ-YF ile BSMAS arasındaki tanı uyumu ROC analiziyle değerlendirilmiş ve SMBÖ-YF için kesme noktası belirlenmiştir. Veriler SPSS 25.0 programında analiz edilmiş, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 414 bireyin yaş ortalaması 38,8±11,6 yıldır; %49,0'ı kadın, %51,0'ı erkektir. Katılımcıların %86,0'ı aktif sosyal medya kullanıcısıdır. Sosyal medya bağımlılığı SMBÖ-YF'ye göre %50,0, BSMAS'a göre %51,2 olarak saptanmış; iki ölçek arasında yüksek düzeyde uyum bulunmuştur. SMBÖ-YF için 52 cut-off değeri ve AUC değeri 0,943 olarak belirlenmiştir. Kendini kilolu algılayanların oranı %71,7 olup, bu grupta sosyal medya bağımlılığı anlamlı olarak daha yüksektir (p<0,05). Beden memnuniyeti düşük bireylerde sosyal medya bağımlılığı ve olumsuz beden algısı daha yaygın, depresyon riski ile sosyal medya bağımlılığı arasında ise zayıf ancak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma, erişkin bireylerde sosyal medya bağımlılığı ile olumsuz beden algısı arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. SMBÖ-YF, BSMAS ile yüksek uyum göstermiş ve güvenilir bir tarama aracı olarak değerlendirilmiştir. Gelecekteki araştırmaların, sosyal medya kullanımının beden algısı üzerindeki etkilerini incelemesi ve önleyici stratejiler geliştirmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the relationship between body size perception and social media addiction among adults. Materials and Methods: The study was conducted between 01/09/2024 and 28/02/2025 at the 11th Family Health Center in Eyüpsultan, Istanbul. This cross-sectional study included 414 adult participants. Data were collected using a socio-demographic information form, SMAS-AF, BSMAS, and the Stunkard Figure Rating Scale, along with anthropometric measurements. The diagnostic agreement between the SMAS-AF and BSMAS was assessed using ROC analysis, and the cut-off point for the SMAS-AF was determined. Data were analyzed using SPSS 25.0, with the significance level set at p<0.05. Results: The mean age of the 414 participants was 38.8±11.6 years; 49.0% were female and 51.0% were male. A total of 86.0% of the participants were active social media users. Social media addiction was detected in 50.0% according to the SMAS-AF and 51.2% according to the BSMAS, with a high level of agreement between the two scales. The cut-off score for the SMAS-AF was determined as 51.5, and the AUC value was 0.943. The proportion of participants perceiving themselves as overweight was 71.7%, and social media addiction was significantly higher in this group (p<0.05). Among individuals with low body satisfaction, both social media addiction and negative body image were more prevalent. A weak but significant association was also found between the risk of depression and social media addiction. Conclusion: This study demonstrated a significant relationship between social media addiction and negative body image in adults. SMAS-AF showed a high level of agreement with the BSMAS and was considered a reliable screening tool. Future research is recommended to examine the effects of social media use on body image and to develop preventive strategies.