İzole lateral malleol kırığı nedeniyle ameliyat edilen ve konservatif tedavi edilen hastaların orta dönem radyolojik, klinik ve pedobarografik sonuçları
  1. Tez No: 983402
  2. Yazar: MAZLUM BAYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ECEVİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Lateral malleol kırığı, konservatif tedavi, cerrahi tedavi, pedobarografi, plantar basınç, yürüme analizi, Lateral malleolus fracture, conservative treatment, surgical treatment, pedobarography, plantar pressure, gait analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Ayak bileği yaralanmaları, özellikle lateral malleol kırıkları, günlük yaşamı kısıtlayıcı etkileri ve sık görülmeleri nedeniyle ortopedik pratiğin önemli bir kısmını oluşturur. İzole lateral malleol kırıklarında tedavi yaklaşımı cerrahi ve konservatif yöntemler arasında değişkenlik göstermekte olup, orta dönem fonksiyonel ve biyomekanik sonuçlara etkisi ve radyolojik iyileşme ile fonksiyonel iyileşmenin sonuçları tartışılmaktadır. Geleneksel radyolojik iyileşme kriterlerine ek olarak yürüyüş analizi ve plantar basınç dağılımını değerlendiren pedobarografik yöntemler, tedavi etkinliğini daha bütüncül değerlendirmeye olanak sağlayabilir. Amaç: Cerrahi ve konservatif tedavi gören izole lateral malleol kırıklı hastaların klinik, radyolojik ve pedobarografik parametrelerinin karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: 2019–2024 yılları arasında izole lateral malleol kırığı nedeniyle tedavi edilen 56 hasta (31 cerrahi, 25 konservatif) retrospektif olarak incelendi. Hastaların ortalama takip süresi 30 ay olarak belirlendi.Hastaların radyolojik değerlendirmeleri BT ve yük taşıyan grafilerle yapılırken; fonksiyonel durumları AOFAS ve VAS skorları ile değerlendirildi. Yürüme analizi kapsamında statik ve dinamik pedobarografik veriler analiz edildi. Bulgular: Cerrahi ve konservatif gruplar arasında temel demografik ve radyolojik ölçümler açısından anlamlı fark saptanmadı. Cerrahi ve konservatif gruplar karşılaştırıldığında, pedobarografik değerlendirmede, yürüme fazları, spatiotemporal parametreler, yük dağılımı ve yürüme esnasındaki basınç merkezi parametreleri açısından gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmazken, AOFAS skoru konservatif grupta istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p=0.009), ancak minimal klinik anlamlılık düzeyinin altında kaldı. Sonuç: İzole lateral malleol kırıklarına instabilite eşlik etmiyorsa konservatif tedavi güvenli ve fonksiyonel olarak etkilidir. Çalışmamızda, cerrahi uygulanan ve konservatif takip edilen hastaların orta dönem pedobarografik, fonksiyonel ve klinik sonuçlarının benzer olduğu bulundu. Pedobarografi ise yük dağılımındaki değişiklikleri objektif biçimde ortaya koyarak tedavi sonrası değerlendirmelere değerli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Ankle injuries, especially lateral malleolus fractures, constitute an important part of orthopaedic practice due to their frequent occurrence and restrictive effects on daily life. The treatment approach for isolated lateral malleolus fractures varies between surgical and conservative methods, and the impact on mid-term functional and biomechanical outcomes, as well as the results of radiological healing and functional recovery, are subject to debate. In addition to traditional radiological healing criteria, pedobarographic methods that evaluate gait analysis and plantar pressure distribution may allow for a more comprehensive assessment of treatment effectiveness. Objective: The aim was to compare the clinical, radiological, and pedobarographic parameters of patients with isolated lateral malleolus fractures who underwent surgical and conservative treatment. Methods: Fifty-six patients (31 surgical, 25 conservative) treated for isolated lateral malleolus fractures between 2019 and 2024 were retrospectively reviewed. The average follow-up period for the patients was determined to be 30 months. The patients' radiological evaluations were performed using CT and weight-bearing radiographs, while their functional status was assessed using AOFAS and VAS scores. Within the scope of gait analysis, static and dynamic pedobarographic data were analysed. Results: No significant differences were found between the surgical and conservative groups in terms of basic demographic and radiological measurements. When the surgical and conservative groups were compared, no significant differences were found between the groups in terms of pedobarographic evaluation, gait phases, spatiotemporal parameters, load distribution, and pressure centre parameters during walking, while the AOFAS score was found to be statistically significantly higher in the conservative group (p=0.009), but remained below the minimal clinical significance level. Conclusion: Conservative treatment is safe and functionally effective for isolated lateral malleolus fractures without instability. In our study, the mid-term pedobarographic, functional, and clinical outcomes of patients who underwent surgery and those who were followed conservatively were found to be similar. Pedobarography provides valuable contributions to post-treatment evaluations by objectively revealing changes in load distribution.